De wet democratisering waterschappen

Reactie

Naam Water Natuurlijk Hunze en Aa's (mr.dr. M.H. Paapst)
Plaats Siddeburen
Datum 2 augustus 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
De gedachte dat enkel de geborgde zetels verantwoordelijk (kunnen) zijn voor de inbreng van "kennis en kunde" in het waterschapsbestuur, is een gotspe. Daarmee diskwalificeer je in een klap alle niet-geborgde bestuursleden die in het bestuur zitten met een democratische legitimatie, en die in veel gevallen ook een achtergrond hebben in een van de drie geborgde categorieën. De democratisch gekozen vertegenwoordigers zijn voldoende in staat om specifieke deelbelangen te behartigen, zonder dat zij het algemeen belang uit het oog verliezen. Geborgde zetels vormen voor het behartigen van deze belangen geen toegevoegde waarde. Wel ontstaan scheve machtsverhoudingen. Het huidige systeem van geborgde zetels beperkt de invloed van de kiezer op de samenstelling van het dagelijks bestuur van een waterschap. Immers de geborgde zetels hebben sowieso één zetel in het dagelijks bestuur.
De grote opgaven op het gebied van klimaatverandering, klimaatadaptatie en ruimtelijke inrichting vragen om een integrale benadering. Waterschappen zijn daarom, terecht, ook betrokken bij vraagstukken die niet direct hun kerntaken omvatten. Een systeem van geborgde zetels en een vaste plek in het dagelijks bestuur past hier niet bij.

Als democratisch gekozen AB en DB leden van de fractie Water Natuurlijk Hunze en Aa's kunnen wij
ons vinden in het advies van de Adviescommissie geborgde zetels. Wij ondersteunen daarom het
wetsvoorstel voor het volledig democratiseren van het waterschap.