Wet betaalbare huur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Zoetermeer
Datum 7 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Mijn naam is Danny Zwaan, Verhuurmakelaar van het kantoor Schieland Borsboom te Zoetermeer, Rotterdam en Den Haag.

Vraag2

Wat vindt u van het wetsvoorstel betaalbare huur en de onderliggende besluiten?
Allereerst ben ik het met de overheid eens dat er wat gedaan moet worden aan de huidige huurprijzen, deze zijn uiteraard zwaar buitenproportioneel. Echter denken wij dat de besluiten en het wetsvoorstel gedaan door de door de minister van volkshuisvesting, net zo buitenproportioneel zijn als de huidige huurprijzen.

Allereerst wekt het besluit omtrent de taal waarin een huurovereenkomst moet worden opgesteld, en het vooraf opstellen van de verhuurprocedure, een grote mate van discriminatie in de hand. Wij krijgen in Den Haag met een grote hoeveelheid expats te maken. Indien een huurder bijvoorbeeld afkomstig is Frankrijk, moet de huurovereenkomst ook in het frans worden opgesteld of wellicht in een nog vreemdere taal, denk aan sanskriet, zuid-afrikaans of papiaments. De kosten voor het inschakelen van een tolk zijn torenhoog en deze zullen moeten worden doorberekend in de courtage aan de verhuurder. Een verhuurder gaat hier natuurlijk nooit mee akkoord en zal gaan selecteren op Nederlandse, Duitse of engelsprekenden om zo de kosten te drukken.

Ook is het vooraf bekendmaken van een verhuurprocedure een erg lastige kwestie. Ondernemers nemen bijvoorbeeld een veel groter risico met zich mee als personen die in loondienst voor onbepaalde tijd werken. Een verhuurder kan hierdoor bijvoorbeeld beschuldigd worden voor discriminatie wat kan lijden tot eventuele rechtzaken.

Het tweede punt waar wij over vallen, Is de haalbaarheid van het wetsvoorstel. Dagelijks ben ik momenteel in gesprek met beleggers die plannen hun woningen te gaan renoveren zodat de grens van 187 punten wordt bereikt. tenslotte is de huurprijsmaximalisering voor beleggers funest. Dit wekt 2 dingen in de hand, de woningvoorraad in de middenhuur neemt af, waardoor straks alle woningen die nog enigszins betaalbaar zijn ook verdwijnen en de tweedeling alleen maar groter wordt. EN de kans op het ontstaan van malafide bedrijven neemt toe. Denk bijvoorbeeld aan energielabel bedrijven die hogere energie labels afgeven tegen betaling. Middeninkomens gaan er uiteindelijk alleen maar op achteruit.

Ook overwegen veel beleggers die ik spreek, momenteel te verkopen. De beoogde appartementen, of woningen die nu worden getarget, verdwijnen straks uit de vrije sector waardoor het aanbod nog verder slinkt.