Wet verbetering verenigingen van eigenaars

Reactie

Naam VvE modelreglement en de nieuwe wet A.A. Leusink
Plaats Zoetermeer
Datum 30 september 2015

Vraag1

In het wetsvoorstel is gekozen om VvE's te optie te geven om het reservefonds te vullen aan de hand van een percentage van de herbouwwaarde. Dit percentage is vastgesteld op 0,5%.
Vindt u dit percentage juist?

Verder is er in het wetsvoorstel opgenomen dat VvE's mogen lenen voor 3 specifieke doelen.
Vindt u dat deze opsomming limitatief moet zijn of vindt u het wenselijk dat VvE's ook buiten genoemde doelen mogen lenen?
Reactie inzake de consultatie betreffende de Wet verbetering vereniging van eigenaars

Als een VvE een lening aangaat, en alle details in de wet laat ik even voor wat het is, dan is aannemelijk dat de VvE de rente- en aflossingsbetalingen regelt. En de VvE brengt deze kosten middels de maandelijkse bijdrage in rekening bij de leden.

Nu worden voor een VvE zaken geregeld in de wet, maar ook in de splitsingsakten en waar daar naar verwezen wordt in de modelreglementen worden zaken voor de VvE geregeld.

Als ik kijk naar het modelreglement van 2 januari 1992, wat bijvoorbeeld op onze VvE van toepassing is, dan staat daar in D artikel 6, lid 2
“Indien een eigenaar het bedrag van zijn definitieve bijdrage niet binnen zes maanden na verloop van de termijn als bedoeld in artikel 4 vierde lid heeft voldaan, wordt zijn schuld omgeslagen over de andere eigenaars in de onderlinge verhouding als is bepaald in artikel 2 derde lid, ongeacht de maatregelen die jegens de nalatige eigenaar kunnen worden genomen en onverminderd recht van verhaal van de andere eigenaars op eerstgenoemde.”

Dus als een lid zijn bijdrage niet betaald, en van die bijdrage betaalt de VvE de rente en aflossing van de lening, dan moeten de overige leden dit tekort na 6 maanden aanzuiveren.

Daarmee wordt de schuld overgeslagen op de andere leden en heeft de geldverstrekker een extra zekerheid dat zijn lening voldaan.

Want de situatie is dan dat de bank of geldverstrekker altijd zijn volledige rente en aflossing over de lening zal ontvangen en de leden van de VvE “garant” staan voor de niet betalende leden.

Hoe wordt deze situatie in de wet voorkomen?

Kan in de wet opgenomen worden dat een dergelijk artikel, als deze in een splitsingsakte staat, niet geldt voor de bijdrage inzake rente en aflossing van een lening aangegaan door de VvE.

Want aanpassing van de splitsingsakte, die nodig is om van modelreglement te wijzigen, is opportuun. Daarvoor is een unaniem besluit, of een besluit met 4/5 meerderheid + goedkeuring van het bestuur nodig. Dat acht ik in veel VvE’s niet (zondermeer) mogelijk.

Met vriendelijke groeten,
A.A. Leusink / VvE bestuurder