Voorstel voor een Wet op de defensiegereedheid

Reactie

Naam de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM (E Westermeijer)
Plaats Den Haag
Datum 1 juli 2025

Vraag1

Wat vindt u van dit voorstel?
Zonder tegenspraak geen samenspraak! Dat is een uitdrukking van onze minister van staat, Herman Tjeenk Willink. In die paar woorden ligt de kern van onze democratische besluitvorming besloten: het hele stelsel is gebaseerd op de gedachte dat in alle stadia van beleidsvorming tegenspraak nodig is om tot democratisch gedragen wetten en beleid te komen. Betrokken burgers, zorgvuldig acterende ambtenaren, nauwkeurig werkende wetgevingsjuristen, tegendenkers bij adviesorganen en belangenverenigingen en een kritische oppositie: ze kosten tijd, ze zijn soms irritant, maar toch vooral noodzakelijk. Want één foutje in een nieuwe wet en de Staat kan burgers jarenlang benadelen en het draagvlak voor welk besluit dan ook onderuithalen, zo is al meerdere malen gebleken. Gaan we er daar met de Wet op de defensiegereedheid (Wodg) daar weer één aan toevoegen? Wat ons, de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) betreft niet!
Wij zien en horen van dichtbij dat het ministerie van Defensie worstelt met bestaande wet- en regelgeving om te groeien naar een omvang, waarmee Nederland binnen de NAVO aan afschrikking kan bijdragen en ultiem kan worden ingezet, zoals verwoord in onze Grondwet. Moet je dan met deze nieuwe wet in staat zijn om met een simpele pennenstreek vele bestaande en zorgvuldig opgebouwde wetten en regelgeving buitenspel zetten? Nee, luidt ons antwoord.
Wij hebben de voor ons belangrijkste bezwaren op dit wetsvoorstel voor u op een rijtje gezet. Deze vindt u in het bijgevoegde document, of op https://www.vbm.info/actueel-2/zonder-tegenspraak-geen-samenspraak

Er zijn nog veel meer juridische, wetstechnische en inhoudelijke argumenten aan te dragen waarom dit wetsvoorstel niet houdbaar is. Overal ademt het voorstel echter vooral: laten we alles wat in bestaande wetgeving mogelijk lastig is, maar op een hoop vegen en een ruim geformuleerde vrijbrief tot stand brengen om daar niet mee geconfronteerd te worden. De in bestaande wet- en regelgeving al opgenomen ruimte biedt in het personele domein voldoende manoeuvreerruimte om af te wijken van de op basis van checks en balances tot stand gebrachte rechtspositie.

Bijlage

  • Bijlage