Wet collectieve warmtevoorziening

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Purmerend
Datum 27 juli 2020

Vraag1

Wilt u reageren op de Wet collectieve warmtevoorziening? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden. Bij deze consultatie zijn tevens drie specifieke vragen benoemd.
In reactie op Artikel 2.36 waarin verwezen wordt naar artikel 2.8, onderdeel j:

Laat de gebruiker de mogelijkheid houden om zelf de afgifteunit te keizen en aan te schaffen. Dit is bij een CV ketel immers ook het geval. Vaak lees ik een verweer dat dit de veiligheid niet ten goede komt. Juist wanneer consumenten de vrijheid hebben om niet van de goedkoopste & inefficiente afgifteunits die de warmteleverancier installeert afhankelijk te zijn, zal dit de innovatie van afgiftunits ten goede komen. Zo zijn er reeds units beschikbaar met een dubbele warmtewisselaar die de veiligheid bij een lekkend systeem al een stuk bevorderen. Compactere bouw, betere isolatie, ect zijn andere voorbeelden. Installatie kan eventueel alsnog door een goedgekeurd installatiebedrijf geschieden. Op process parameters zoals retourstroom kan het warmtebedrijf desnoods jaarlijks controleren, het retourdebiet en delta-T zijn op de warmtemeters al uit te lezen. Zo kan toch gecontroleerd worden of de aansluiting binnen de bandbreedte van het systeem werkt.

Artikel 2.33 lid 3: Enig afsluit-tarief zal ervoor zorgen dat een overstap op bijvoorbeeld een warmtepomp(boiler) door de consument minder interresant is.

Hoevel het niet direct in de wettekst voorkomt: Stop de EPC korting voor nieuwbouw woningen die van stadsverwarming worden voorzien. Dit is enkel fijn voor de bouwer want zo kan er bespaard worden op isolatie. De consument zit vervolgens opgescheept met een slechter geisoleerde woning en heeft ook geen mogelijkheid om naar een goedkopere warmteaanbieder over te stappen.

Vraag2

In het wetsvoorstel wordt het aangewezen warmtebedrijf integraal verantwoordelijk gehouden voor een efficiënte (betaalbare) en betrouwbare warmtelevering binnen een specifiek warmtekavel. Om die systeemverantwoordelijkheid in te kunnen vullen dient het warmtebedrijf het economisch eigendom te bezitten van tenminste het warmtenet van het collectieve warmtesysteem. De vraag luidt: onder welke voorwaarden kan de integrale verantwoordelijkheid voor de warmtelevering worden ingevuld, indien het warmtenet niet in eigendom is van het aangewezen warmtebedrijf?
Dit is precies de reden dat dit anders moet. Kleine partijen kunnen nauwelijks aan deze verplichtingen voldoen. De monopolie komt dan volledig bij de grote warmteproducenten te liggen. Laat in dit soort gevallen de gemeente het warmtenet bezitten en hier transportkosten voor in rekening brengen, net als nu al voor aardgas en electra gebeurd. Kanttekening is wel dat dit transparant dient te zijn.

Vraag3

In vervolg op de vorige vraag, indien het warmtenet niet in eigendom is van het aangewezen warmtebedrijf, dan zou het warmtenet van een collectief warmtesysteem in principe (ook) verzorgd kunnen worden door een netwerkbedrijf dat gelieerd is aan de publieke netbeheerder voor elektriciteit en gas. Het netwerkbedrijf dient hierbij te voldoen aan Europese regels en nationale regels voor het onafhankelijk netbeheer voor elektriciteit en gas. De vraag luidt: aan welke (aanvullende) voorwaarden zou een netwerkbedrijf moeten voldoen indien zij het warmtenet van een collectief warmtesysteem verzorgt?
Verplichten om de restwarmte van de -reeds in beheer zijnde- centrale te benutten voor deze warmte. Desnoods met "boetes" voor het lozen van de restwarmte zoals nu ook al bij CO2 uitstoot gebeurt (EU ETS). Enkel het ophaalrecht is mijns inziens hier niet streng genoeg.

Vraag4

In de praktijk zullen zich situaties voor doen waarbij een nieuw warmtekavel wordt ontwikkeld naast een bestaand warmtekavel of dat naastliggende warmtesystemen naar elkaar toe groeien. In het wetsvoorstel zijn regels opgenomen over zogeheten derdentoegang van (nieuwe) bronnen tot een warmtesysteem (overgenomen uit de huidige Warmtewet). De vraag luidt: welke nadere regels voor toegang tot warmtesystemen zijn wenselijk om koppeling van warmtesystemen van verschillende warmtebedrijven mogelijk te maken?
Keuzevrijheid voor de consument om nog verdere monopolie te vermijden.