Wet collectieve warmtevoorziening

Reactie

Naam dhr GJ van't Voort
Plaats Rijnsburg
Datum 23 juni 2020

Vraag1

Wilt u reageren op de Wet collectieve warmtevoorziening? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden. Bij deze consultatie zijn tevens drie specifieke vragen benoemd.
Is nog zeker geen beproeft systeem deze collectieve warmtevoorziening.
Mensen die dit nu al hebben, hebben hier veel klachten over. De een krijgt het niet warm en de ander gebruikt enorm veel energie terwijl dit voorheen noiet zo was.
Het blijft een onzekere warmtevoorziening. Als je huis niet goed geisoleerd is krijg je het niet warm in huis en als je midden in een appartementencomplex zit is het soms te warm. De regeling van de warmte is meestal of AAN of UIT. Geen thermostaat in huis aan wezig dus weinig keus hoe warm of koud je het wil hebben.

Geen zalig makend systeem welke veel kosten voor de gebruiker kan betekenen.
Moet nog veel innovatie aan zo'n systeem gebeuren.
Ook denk ik dat de mensen, als dat kan, zelf moeten kunnen beslissen of ze willen deelnemen aan deze warmtevoorziening.

Vraag2

In het wetsvoorstel wordt het aangewezen warmtebedrijf integraal verantwoordelijk gehouden voor een efficiënte (betaalbare) en betrouwbare warmtelevering binnen een specifiek warmtekavel. Om die systeemverantwoordelijkheid in te kunnen vullen dient het warmtebedrijf het economisch eigendom te bezitten van tenminste het warmtenet van het collectieve warmtesysteem. De vraag luidt: onder welke voorwaarden kan de integrale verantwoordelijkheid voor de warmtelevering worden ingevuld, indien het warmtenet niet in eigendom is van het aangewezen warmtebedrijf?
Ik denk dat je geen betrouwbare warmtelevering kunt verwachten. Hangt van teveel technische factoren af. Zal heel moeilijk worden om hier garanties voor te krijgen. Ja op papier maar in de praktijk moet ik het nog zien.

Vraag3

In vervolg op de vorige vraag, indien het warmtenet niet in eigendom is van het aangewezen warmtebedrijf, dan zou het warmtenet van een collectief warmtesysteem in principe (ook) verzorgd kunnen worden door een netwerkbedrijf dat gelieerd is aan de publieke netbeheerder voor elektriciteit en gas. Het netwerkbedrijf dient hierbij te voldoen aan Europese regels en nationale regels voor het onafhankelijk netbeheer voor elektriciteit en gas. De vraag luidt: aan welke (aanvullende) voorwaarden zou een netwerkbedrijf moeten voldoen indien zij het warmtenet van een collectief warmtesysteem verzorgt?
Vooral aan de eis van betrouwbaarheid en leveringsgaranties in de praktijk niet alleen op papier.

Vraag4

In de praktijk zullen zich situaties voor doen waarbij een nieuw warmtekavel wordt ontwikkeld naast een bestaand warmtekavel of dat naastliggende warmtesystemen naar elkaar toe groeien. In het wetsvoorstel zijn regels opgenomen over zogeheten derdentoegang van (nieuwe) bronnen tot een warmtesysteem (overgenomen uit de huidige Warmtewet). De vraag luidt: welke nadere regels voor toegang tot warmtesystemen zijn wenselijk om koppeling van warmtesystemen van verschillende warmtebedrijven mogelijk te maken?
betrouwbare bedrijven aantrekken. Dus nu al kijken welke bedrijven in deze sector betrouwbaar zijn en welke veel klachten genereren bij hun klanten.
Zorgen dat de marktwerking geen invloed krijgt op het verdienmodel van de betreffende bedrijven. Zodra het winstgevend moet zijn voor een bedrijf zullen de inspanningen van betreffend bedrijf minimaal worden en de klachten gaan oplopen.