Verruiming vrijstellingenbeleid beroepsonderwijs

Reactie

Naam Koning Willem I College (B. de Groot)
Plaats 's-Hertogenbosch
Datum 14 januari 2019

Vraag1

Het nieuwe artikel 3b regelt nu de regels voor vrijstellingen voor alle examenonderdelen. Is dit nieuwe artikel voldoende duidelijk?
Slechts ten dele.
1. Artikel 3b lid 2: Hiermee wordt ook geregeld dat binnen de kaders van de slaag-zakregeling vrijstelling kan worden verleend voor examenonderdelen waarvan de vaardigheden niet worden beheerst. Dat is in tegenspraak met hetgeen in alinea 2 pagina 5 wordt gesteld: ‘De mbo-instelling blijft er dan ook voor verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat studenten bij het verlaten van de beroepsopleiding het juiste niveau beheersen.’ en in de eerste zin onder Uitvoeringsgevolgen: ‘Voor de student betekent dit besluit dat wanneer de student de vaardigheden al beheerst, hij dit in minder gevallen opnieuw aan zal behoeven te tonen.’
2. Vrijstelling wordt zo vroeg mogelijk in het opleidingstraject verleend om daarmee bv. studieduurverkorting te verkrijgen. In de voorgestelde wijziging is dat altijd een vrijstelling die wordt verleend onder voorbehoud dat daarmee wordt voldaan aan de slaag-zakbeslissing. Dat kan voor de student leiden tot studievertraging aan het einde van de opleiding als de student zich niet tijdig realiseert dat een verleende vrijstelling in combinatie met andere resultaten niet geldig is. Dat is zowel van toepassing bij vrijstelling voor de generieke examenonderdelen als de keuzedelen. Het kan ingewikkeld worden voor de student om te doorgronden of de vrijstelling wel of niet geldig is voorafgaand aan diplomeren.

Vraag2

Het zevende lid van artikel 8 regelt nu dat per tijdvak en per referentieniveau maximaal twee kansen mogelijk zijn. Is dit nieuwe lid voldoende duidelijk?
Ja.

Vraag3

Zijn er nog andere opmerkingen of suggesties bij het wijzigingsbesluit?
Nee.