Verruiming vrijstellingenbeleid beroepsonderwijs

Reactie

Naam Alfa-college (J Brouwer)
Plaats Groningen
Datum 18 december 2018

Vraag1

Het nieuwe artikel 3b regelt nu de regels voor vrijstellingen voor alle examenonderdelen. Is dit nieuwe artikel voldoende duidelijk?
Nee, de regeling geeft de mogelijkheid om op een deel van een examenonderdeel een vrijstelling te verlenen. Als het examenonderdeel wordt beoordeeld op het niveau van werkprocessen is dan een werkproces ook een deel van een examenonderdeel? Zo ja, dan neemt alleen al de administratieve last meer dan proportioneel toe.

Vraag2

Het zevende lid van artikel 8 regelt nu dat per tijdvak en per referentieniveau maximaal twee kansen mogelijk zijn. Is dit nieuwe lid voldoende duidelijk?
Nee, er zijn geen condities geformuleerd voor de tweede kans. Daarnaast is het begrip tijdperk niet nader gedefinieerd.
Daarnaast wordt het aantal kansen nu gekoppeld aan het aantal tijdvakken.
Als er in een gegeven jaar 5 tijdvakken zijn kan de student dan in dat jaar in totaal van 10 kansen gebruik maken? En in het volgende studiejaar opnieuw.

Vraag3

Zijn er nog andere opmerkingen of suggesties bij het wijzigingsbesluit?
Artikel 7 vervalt. Dat betekent dat de student direct aan het begin van zijn opleiding het examen mag afleggen. Dat staat haaks op het beleid van de doorlopende leerlijnen en het onderhouden van de generieke competenties.
Studenten kunnen aantonen dat zij aan het begin van een opleiding een bepaald niveau beheersen en vervolgens die beheersing verwaarlozen.
De vereniging van Wiskundeleraren heeft in haar brief voldoende aangetoond dat onderhoud van eerder behaalde kennis noodzakelijk is.