Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiƫle publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring

Reactie

Naam Ing. H. Visscher
Plaats Apeldoorn
Datum 19 februari 2014

Vraag1

Graag ontvangen wij uw reactie op het wetsvoorstel Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring.
Het wetsvoorstel wordt gebruikt als dwangmaatregel in het terugkeerproces van vreemdelingen die niet rechtmatig in Nederland verblijven. DIT IS IN PRINCIPE NIET JUIST, HET GEBRUIK VAN DUIMSCHROEVEN KAN NIET MEER. Vreemdelingen cq vluchtelingen hebben geen andere misdaad begaan dan te vluchten.
en verdienen bescherming.
Opsluiten in de gevangenis van vreemdelingen die in Nederland bescherming zoeken kan als dwangmaatregel niet worden toegestaan.

Vraag2

Wat is uw mening over de in het voorstel getroffen balans tussen een humaan regime met oog voor de menselijke maat enerzijds en de noodzaak de veiligheid en beheersbaarheid te kunnen handhaven anderzijds
Het is zeker niet humaan. Het is nog erger dan een gevangenis. Veroordeelden weten hoelang ze moeten zitten. Vreemdelingen moeten maar afwachten wat de volgende beslissing zal zijn. Alleen deze onzekerheid is al een pijniging. De veiligheid en beheersbaarheid krijgen in het wetsvoorstel zeer veel aandacht waardoor de menselijke maat ver te zoeken is voor vluchtelingen die om bescherming vragen. Als pastoraalbezoeker in detentiecentra heb ik vaak gemerkt hoe traumatisch (eenzame)opsluiting is.

Vraag3

Wat vindt u van de rechtsbescherming in vreemdelingenbewaring, zoals in het wetsvoorstel neergelegd?
De rechtsbescherming is zeer slecht. Deze mensen zijn in een vreemd land, worden gevangen gezet, kunnen zich niet verdedigen. alle rechten zijn hun afgenomen. Hun eigen ambassades kunnen ze niet vertrouwen. Advocaten wonen vaak ver weg en kunnen ze niet in een goede omgeving spreken.
Bezoektijden van familie en vrienden, 2 keer een uur per week, is ongelooflijk weinig.

Vraag4

Wat vindt u van de aandacht voor de bijzondere noden van bijzondere groepen?
Families kunnen en mogen niet in dergelijke inrichtingen vastzitten. Het blijven mensen die geen misdrijf hebben gepleegd.

Vraag5

Wat vindt u van de wijze van onderbrenging van alleenstaande niet begeleide minderjarigen zoals voorgesteld?
Zeer slecht. Ze horen niet in een detentie centrum.

Vraag6

Wat vindt u van de minder dwingende alternatieven voor vreemdelingenbewaring en methoden in bewaring om effectieve terugkeer te realiseren
In het wetsvoorstel is geen sprake van minder dwingende alternatieven, in tegendeel. Uit eigen ervaring als pastoraalbezoeker zijn goede gesprekken in een vertrouwde omgeving over hun toekomst vaak succesvol.
Het aantal traumatische ervaringen wordt daardoor beperkt.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht