Voorstel van wet tot wijziging van de Wet kinderopvang in verband met verbetermaatregelen in de gastouderopvang

Reactie

Naam Gastouder Jose Goes (Jose Goes)
Plaats Kockengen
Datum 9 juli 2023

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.
Ten eerste wil ik zeggen dat gastouderopvang een waardevolle bijdrage levert aan kinderopvang. Door de kleinschaligheid zijn er kinderen die beter in de gastouderopvang 'aarden' dan in de kinderopvang omdat er meer tijd, aandacht en ruimte is waardoor ze zich veilig voelen en zich goed kunnen ontwikkelen. Ik heb zelf jaren in de kinderopvang gewerkt dus ik ken het verschil tussen gastouderopvang en kinderdagverblijf.
Ik vind dat je keuze moet hebben om gastouderbureaus te kiezen. Minimaal 2 is prima. Door bij meerdere gastouderbureaus aan te sluiten heb je meer kans op opvangkinderen. In sommige regio's is dat nodig.
Begeleiding van gastouders vind ik belangrijk. Ik zit bij een gastouderbureau die dat al doet en ik ervaar dit als prettig.
Ik wil zeker nog vertellen dat bij de gastouder werk en privé door elkaar heen lopen. Door gastouders te behouden, moet daar wel rekening mee gehouden worden. Als ik dan kijk naar de speeltoestellen, als dit doorgaat, haken er waardevolle gastouders af. Wij kunnen dat niet betalen en het klopt niet met de privé situatie. Natuurlijk moeten speeltoestellen veilig zijn.
Zelf sta ik ook op een punt van wat ga ik doen. Als er teveel nieuwe regels komen waardoor ik grote kostenposten ga krijgen en 'de broekriem' flink aangetrokken wordt kwa regels, weet ik niet of ik gastouder blijf. Hoe mooi ik dit vak ook vindt!