Besluit versterking voorschoolse educatie

Reactie

Naam Spelenderwijs (dhr. J. den Hertog)
Plaats Niunspeet
Datum 14 maart 2019

Vraag1

Wat vindt u van de flexibele wijze waarop de urenuitbreiding van het aanbod voorschoolse educatie is uitgewerkt?
Inzet van een HBO-er op de groep zien we als een meerwaarde, beter nog dan het inzetten van HBO-coaching. Praktisch zal dit echter bijna onhaalbaar zijn, gezien de personeelstekorten.
- Wanneer je naar de tijden kijkt, is dit programma op basis van het voorstel uitsluitend uitvoerbaar in kindcentra waar een kind een hele dag verblijft. Vanwege de zwaarte van het programma, biedt de minister de mogelijkheid van flexibiliteit in het aanbod: ‘minder dan 16 uur voor 2 tot 3 jarigen, meer uren voor 3 tot 4-jarigen.
Hij geeft aan dat ouders eigenlijk niet meer dan drie keer hun peuter naar de opvang willen brengen. Echter betekent dit dat het kind op 3 jarige leeftijd minimaal 5 dagdelen naar de opvang moet om het aantal uren te compenseren. Er zijn niet veel doelgroeppeuters in onze achterban, maar het punt is dat de voorschoolse educatie in reguliere groepen wordt uitgevoerd. Betekent dus dat ook de ‘gewone peutergroepen’ 4 uur op een morgen of middag moeten gaan draaien.
- De minister geeft aan dat de mogelijkheid bestaat het programma op drie dagdelen te zetten, verspreid over meer dan 40 weken. Verwacht de minister werkelijk dat ouders hun kind in schoolvakanties naar de voorschoolse opvang zullen brengen, terwijl hun andere kinderen vrij zijn (van school)?
- De minister zoekt aansluiting bij de openingstijden van de basisschool. Geen enkele basisschool kent dagdelen van 4 uur. ?
- Op veel locaties is voorschoolse educatie van 16 uur onhaalbaar, omdat combinaties van morgens en middagen worden aangeboden. Kan er een ondergrens van 10 uur worden ingezet ?
- Uitbreiding naar 16 uur is niet voor alle doelgroepen van belang. Teveel uren kan voor ouders juist ook een reden zijn om af te haken. - Gebleken is dat hoe groter het beroep dat wordt gedaan op het kind, hoe meer het spel van het kind in het gedrang komt.
- Kan het geld dat aan gemeenten wordt verstrekt voor peuteropvang/voorschoolse educatie worden gelabeld.
- Er is al een groot personeelstekort in de kinderopvang.
- Kunnen de richtlijnen voor VVE en peuteropvang landelijk worden ingevoerd om de diversiteit in verordeningen te voorkomen?

Vraag2

Wat vindt u van de wijze waarop de inzet van een pedagogisch beleidsmedewerker in de voorschoolse educatie is uitgewerkt?
Prima!

Vraag3

Wat vindt u van de wijze waarop het overgangsrecht is uitgewerkt?
-

Vraag4

Heeft u nog andere opmerkingen?
Nogmaals: VVE naar 16 uur gaat eerder "verlies" dan "winst" opleveren op veel locaties.
Kosten zullen omhoog gaan en de ouders willen dezelfde tijden als de basisschool.
Zij gaan geen 2x rijden.