Besluit versterking voorschoolse educatie

Reactie

Naam Bink (Beleidsmedewerker VVE en Trainer/Coach VVE G Korkmaz)
Plaats Hilversum
Datum 5 maart 2019

Vraag1

Wat vindt u van de flexibele wijze waarop de urenuitbreiding van het aanbod voorschoolse educatie is uitgewerkt?
Ik ben van mening dat het niet flexibel is geworden. Voor jonge kinderen is het moeilijk om zich lang te concentreren en informatie op te slaan. Een dagdeel meer dan 3,5 uur is te lang voor een peuter.
Ze hebben daarna meestal een periode van rust nodig.
Ik vind het vreemd dat nu na veel onderzoek over het brein bij jonge kinderen lat zien dat de breincapaciteit het hardst groeit tussen 0-2 jaar en hier niets mee wordt gedaan. En daarnaast is er ook geen rekening gehouden met het feit dat het kind (met andere achtergrond) al eerder in aanraking komen met het Nederlands en een rijkere taalaanbod worden blootgesteld.Waarom die harde eis dat 960 tussen 2,5 - 4jr moet worden aangeboden. Als peuters tussen 2 en 4 jaar 14 uur aanbod krijgen 2 jaar lang dan biedt je toch in principe meer en structureel VE aanbod aan het kind.

Vraag2

Wat vindt u van de wijze waarop de inzet van een pedagogisch beleidsmedewerker in de voorschoolse educatie is uitgewerkt?
Kwaliteitsverhoging hierdoor is een prima keuze en noodzakelijk.

Vraag3

Wat vindt u van de wijze waarop het overgangsrecht is uitgewerkt?
organisaties zijn natuurlijk eerder op de hoogte van de voorgenomen plannen, maar mijn mening is dat het besluit wel erg kort van te voren, wat nu ook het geval is gebeurt. 2020 gaat de wet in, maar de vastlegging is dan echt een klein jaar ervoor. voor de meeste VE betekent dit dat zij de ruimte delen met de buitenschoolse opvang (ivm huur kosten) hier in de knel komen en de kosten om andere panden te huren ook niet haalbaar zijn.

Vraag4

Heeft u nog andere opmerkingen?
Dat er wel te veel veranderingen zijn die binnen korte tijdspad uitgewerkt moeten worden. als de overheid meer jaren plan maakt zijn deze meer verspreid over de jaren heen. alle wijzigingen met de Wet IKK, kwaliteitsverbetering, beleidsmedewerker, alle pm geschoold met VE programma is nu met de arbeidskrapte niet haalbaar, hoe moeten de organisaties hier allemaal aan voldoen?