Wijziging van Warenwetregelgeving in verband met de aanwijzing van schadelijke stoffen in voedingssupplementen en kruidenpreparaten
Reactie
Naam
|
B.A.M. Shen
|
Plaats
|
Ravenstein
|
Datum
|
23 maart 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op deze regeling? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden. U kunt tot en met 24 maart 2025 reageren.
Graag wil ik reageren op de voorgenomen Wijziging van Warenwetregelgeving in verband met de aanwijzing van schadelijke stoffen in voedingssupplementen en kruidenpreparaten.
Hierbij onderschrijf ik de inhoudelijke reactie zoals geformuleerd in het pleidooi van het Herboristengilde d.d. 18 maart 2025.
In de risicobeoordeling van het RIVM van de plant Withania Somnifera (Ashwagandha) wordt maar liefst 6 maal vermeld dat Ashwagandha in India en China traditioneel werd gebruikt om abortussen op te wekken. De vermelde bron is de WHO monografie uit 2009. Op het moment van schrijven van deze risicobeoordeling was echter al bekend dat dit vermeend gebruik berust op een verkeerde lezing van één enkel onderzoek. Het is ook tekenend dat je dit vermeende traditionele gebruik nergens anders kunt terugvinden. De risicobeoordeling meldt zelf ook dat er geen bewijs is om het vermeende abortus opwekkende effect van Ashwagandha te verklaren of te bevestigen. Juist daarom is het erg jammer dat juist deze vermeende onveiligheid van Ashwagandha door de media uit het rapport wordt gelicht en onder de aandacht van het grote publiek is gebracht.
Ik vind het een vreemde procedurele werkwijze om bij vermoeden van onveiligheid voor de consument van een plant het voornemen om deze op een verboden lijst te zetten wordt gebaseerd op een dergelijke onzorgvuldige risicobeoordeling. De plant wordt alleen maar in zijn geheel beschouwd of op basis van enkele inhoudsstoffen die toxicologisch op hun veiligheid worden beoordeeld. Zoals u kunt lezen in het pleidooi van het Herboristengilde maakt men bij Ashwagandha gebruik van de wortel voor alle goede eigenschappen die deze plant te bieden heeft. Onderscheid tussen plantendelen is daarom zeer belangrijk.
Ik ondersteun daarom tevens het pleidooi van anderen die hebben gereageerd middels deze internet consultatie voor een expertise groep die naast de RIVM zich buigt over de veiligheid van planten, schimmels en stoffen. Ik stel ook voor dat ook de planten die zich reeds bevinden op de verboden lijst opnieuw worden beoordeeld. Ik denk dat bijvoorbeeld Juglans Regia (walnoot) en Brassica nigra (zwarte mosterd) daar helemaal niet op horen te staan.
Met vriendelijke groet,
Barbara Shen