Wijziging van Warenwetregelgeving in verband met de aanwijzing van schadelijke stoffen in voedingssupplementen en kruidenpreparaten

Reactie

Naam M Janssen
Plaats Deurne
Datum 22 maart 2025

Vraag1

Wilt u reageren op deze regeling? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden. U kunt tot en met 24 maart 2025 reageren.
We vergeten vaak dat veel farmaceutische middelen van oorsprong hun 'roots' hebben in delen van planten.
Belangrijk is dat 'giftige' kruiden alleen voorgeschreven kunnen worden door mensen die gediplomeerd zijn en weten hoe ze dit soort kruiden kunnen toepassen. Dosering en bereiding bepaalt o.a. de toxiciteit van een kruid.

Strengere wetgeving kan ertoe leiden dat veilige kruiden onterecht worden verboden of gebruik ervan wordt ontmoedigd, terwijl ze bij correct gebruik juist bijdragen aan gezondheid.
Goede regelgeving is belangrijk, maar het beleid moet uitgaan van evidence-based inzichten en praktijkervaring, niet van een algemene angst voor toxiciteit.


Geen rekening houden met bereidingswijze en gebruik binnen formules zal leiden tot besluitvorming op basis van onvolledige informatie. Tevens een gemiste kans èn een grote zorg, dat besluiten genomen worden door een commissie waarin experts ontbreken ( farmacognosten, kruidenexperts uit het klinische veld, en kruidenexperts uit de industriële sector)
Last but not least vind ik het zorgerlijk dat de huidige procedure de mogelijkheid creërt de lijst van verboden kruiden en schimmels aan te vullen zonder tussenkomst van de Tweede Kamer. Door deze nieuwe regeling kan de lijst van verboden kruiden of de lijst van kruiden met restricties groeien zonder dat dit door de Tweede Kamer gaat. In dat licht vraag ik me af hoe het veld bij de nieuwe wetgeving effectief bezwaar kan maken tegen plaatsing op de verschillende lijsten van bepaalde kruiden zonder een gang naar de rechter.


Ons belangrijkste bezwaar is dat de beoordelende instanties (NVWA en het RIVM) de traditionele bereidingswijze van kruiden niet meenemen in hun beoordeling. Daarmee worden de Chinese kruiden te kort gedaan. Kenmerkend voor de Chinese geneeskunde is dat ze weinig/niet met enkelvoudige kruiden werken maar met kruidenformules. Sommige kruiden kunnen toxische eigenschappen hebben, maar verliezen die door een speciale bereiding of door specifieke combinatie met andere kruiden. We willen de focus niet primair hebben op toxiciteit. Het is de bereidingswijze, de toepassing en de dosering die van invloed zijn op het al dan niet veilig gebruik van kruiden, waarbij rekening gehouden wordt met traditionele toepassing