VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap

Reactie

Naam Inclusie.nu / adviseur Vilans inclusie (dr. H.R.Th. Kröber)
Plaats Dordrecht
Datum 5 augustus 2013

Vraag1

Het kabinet is van mening dat de ratificatie van het Verdrag een belangrijke bijdrage zal leveren aan het realiseren van de inclusieve samenleving. Voor het realiseren van de inclusieve samenleving is ook van belang om in overeenstemming met artikel 8 van het verdrag de bewustwording ten aanzien van personen met een handicap te bevorderen. Het gaat hier om het bevorderen van de bewustwording van de capaciteiten van personen met een handicap en de bijdragen die zij leveren aan de samenleving. Ook gaat het om het bevorderen van de bewustwording van de belemmeringen, de drempels die personen met een handicap in de samenleving tegenkomen en die hen beletten volledig en op voet van gelijkheid met anderen in de samenleving te participeren.
Kunt u aangeven hoe de bewustwording ten aanzien van personen met een handicap kan worden bevorderd? Kunt u aangeven welke bijdrage u levert aan het bevorderen van de bewustwording en of deze bijdrage zich leent om breed toe te passen?
Bewustwording is een zaak van lange adem. Zelf uitdragen van het belang en voorleven staat op nummer 1. Samen met Martin Schuurman heb ik een plan gemaakt in opdracht van de Coalitie voor Inclusie. Lijkt me zaal dat dit plan ook uitgevoerd gaat worden op het terrein van inclusie. Het zou mooi zijn als organisaties ( ook de poverheid) bijvoorbeeld in hun aanbestedingsregels meenemen dat een organisatie beleid heeft ten aanzien van inclusie. Dat levert extra punten ( en bewustwording ) op. En verder voorbeeldgedrag ..inclusie doe je.doen..doen..doen

Vraag2

Volgens het Verdrag kunnen de Staten geleidelijk aan de verwezenlijking van de economische, sociale en culturele rechten uit het Verdrag werken. Staten hebben hierbij een grote mate van beleidsvrijheid. Ook in het Regeerakkoord van 2012 “Bruggen slaan” wordt uitgegaan van een geleidelijke tenuitvoerbrenging van het Verdrag. Bij de vraag hoe aan die geleidelijke tenuitvoerbrenging in de loop der tijd vorm zal worden gegeven, spelen het stellen van prioriteiten en budgettaire overwegingen vanzelfsprekend een belangrijke rol. Uitgaande hiervan, kunt u aangeven wat voor u een prioriteit is en hoe aan een eventuele investering op dat punt het beste vormgegeven kan worden?
Ij zijn algemeenheid gaat het er natuurlijk om als je ' het speciale afbouwt' (en dat lijkt me een goede zaak) er voor zorgt dat de randvoorwaarden gerealiseerd worden waardoor kwetsbare mensen ook daadwerkelijk mee kunnen doen.
Op één
Onlangs hebben we onderzoek gedaan naar armoede en inclusie. Om mee te kunnen doen heb je geld nodig en met stip op één zou ik zeggen zorg ervoor dat kwetsbare mensen niet in armoede vervallen en maak daar beleid op en monitor dat. Vaak zie je nu een dubbele kwetsbaarheid ontstaan.

Op twee
Mobiliteit lijkt me een zeer belangrijk punt. Dus eindelijk eens werk maken van toegankelijk openbaar vervoer. Daar wordt al vanaf 1981 het internationaal Jaar van Gehandicapten over gepraat.

Op drie
Werk geeft zin en leidt tot inclusie. Dus zorg voor banen en regelingen waardoor kwetsbare mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt kansen krijgen.

Op vier
Stoppen met mensen 'wegstoppen'. De romp AWBZ aan een kritische beschouwing onderwerpen daar waar het inclusie / exclusie betreft.

Op vijf
Zorg dat er betaalbare woningen komen voor kwetsbare mensen die weinig te besteden hebben. Met name het scheiden van wonen en zorg is goed, maar heeft als gevaar in zich dat mensen nog verder naar de randen van de samenleving verdwijnen. Daty op zijn effecten monitoren en bijsturen als dat nodig is.

Bijlage