Elf standaarden niet meer aanbevelen (lijst aanbevolen standaarden)

Reactie

Naam VisionEd (E.A.J. Boon)
Plaats Zoetermeer
Datum 18 december 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het advies van de experts om DHCP, DNS, EI-Standaarden, HTTP, IPP, MTOM en UDDI niet meer aan te bevelen aan de overheid?
Het verwijderen van DHCP van de lijst van aanbevolen standaarden adviseer ik niet. Het alternatief is een vast ip adres. Dit is per bedrijf gebonden, niet per apparaat of gebruiker. Als men dit wil dan is de enige mogelijkheid om een vast ip adres (bij voorkeur IPv6) te koppelen aan een uniek gebruikers ID geanonimiseerd.

Het verwijderen van DNS van de lijst van aanbevolen standaarden adviseer ik niet omdat vooral DNS SEC belangrijk is voor beveiliging van de website. In ieder geval .nl maar voor andere domeinen moet dit ook verplicht worden. Een beveiligde website met DNS SEC betekent een waarborg dat je e-mail aankomt.

Het verwijderen van EI van de lijst van aanbevolen standaarden adviseer ik niet EI van belang is voor een veilige zorg standaard.

Het verwijderen van HTTP, IPP, MTOM en UDDI ga ik in mee.

Vraag2

Wilt u reageren op het advies van de experts om WebDav, CalDAV, IMAP en SIP te blijven aanbevelen aan de overheid?
Ten aanzien van WebDav vraag ik me af of er een alternatief is. CalDav eens om het niet te verwijderen. IMAP (Microsoft stopt met het IMAP protocol in Exchange online. Zoho houdt het nog even aan. Exchange is een heel goed alternatief voor IMAP. Niet meer eens met het expert oordeel om niet te verwijderen. Exchange kun je ook handhaven voor migratie van de Tenant. Over SIP geen oordeel.

Vraag3

Wilt u reageren op de aanbevelingen van de experts over de criteria voor de lijst aanbevolen standaarden waarop zij de elf standaarden hebben getoetst (paragrafen 4.1 tot en met 4.11 van het expertadvies)?
Wat voor alternatief hebben de experts voor DHCP en DNS. Is https://www.networkacademy.io/ccna/ipv6/stateless-address-autoconfiguration-slaac misschien een goed alternatief voor DHCP en DNS?

Aanvullend interessant filmpje over het belang van DNS
https://www.youtube.com/watch?v=pjin3nv8jAo

Vraag4

Wilt u reageren op de adviezen van de experts (hoofdstuk 5 van het expertadvies)?
Helder aanvullend advies. Geen opmerkingen verder.

Vraag5

Wilt u reageren op het doorlopen proces en de samenstelling van de expertgroep (hoofdstuk 2 en 3 van het expertadvies)?
Zie opmerkingen en adviezen bij vraag 1 en 2

Vraag6

Wilt u nog aanvullend commentaar geven aan het Forum Standaardisatie en Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) in verband met de inhoud van dit expertadvies of het gevolgde proces?
In antwoord op dit onderwerp:
HTML eerst, PDF nog beschikbaar
Tot voor kort publiceerde Forum Standaardisatie vergaderstukken uitsluitend in PDF. De digitale toegankelijkheid van deze PDF bestanden was moeilijk te garanderen. Daarom bieden wij vergaderstukken vanaf 2021 aan als digitaal toegankelijke webpagina's in HTML. Het blijft mogelijk om een vergaderstuk als PDF bestand te downloaden vanaf z'n HTML pagina.

Wij zijn druk bezig vergaderstukken van vóór 2021 om te zetten in digitaal toegankelijke webpagina’s (HTML). Oudere vergaderstukken in PDF zijn tijdelijk niet via onze website beschikbaar totdat ze zijn omgezet in HTML. Links (URLs) naar de oudere vergaderstukken in PDF blijven wel geldig. Vergaderstukken die u niet online vindt, kunt u aanvragen door contact op te nemen met het bureau Forum Standaardisatie via ons contactformulier of telefoon 070-8887776.

Wil ik graag het volgende opmerkingen dat pdf documenten van na 2018 moeten voldoen aan de standaarden volgens de WCAG en beschikbaar zijn als pdf-UA. Pdf documenten van voor 2018 moeten op een paar punten toegankelijk zijn voor mensen met een visuele of motorische beperking. Meer informatie is te lezen op de volgende website: https://documenten-en-toegankelijkheid.nl/richtlijnen/eisen-ontoegankelijk-document/

Op digitoegankelijk.nl wordt er niets geroepen over documenten maar dit zou wel genoemd moeten worden.