Wet vertrouwenspersonen

Reactie

Naam CNV Vakcentrale (J.P. Daems)
Plaats Utrecht
Datum 29 april 2020

Vraag1

Is de vertrouwenspersoon een goed instrument om ongewenste omgangsvormen op de werkvloer tegen te gaan?
Ja, werknemers kunnen als ze op hun werk door de werkgever, collega’s of klanten onheus bejegend worden naar de vertrouwenspersoon met een klacht. De vertrouwenspersoon moet dus bekend zijn in de organisatie en laagdrempelig te benaderen zijn.

Vraag2

Heeft de vertrouwenspersoon op dit moment voldoende positie?
Het beeld is nogal verschillend. In veel bedrijven heeft de vertrouwenspersoon zich een goede positie verworven en luistert de ondernemer ook naar de adviezen van de vertrouwenspersoon. In andere bedrijven is geen vertrouwenspersoon of heeft de vertrouwenspersoon nauwelijks positie of wordt deze niet gevonden door werknemers.
Veel flexwerkers weten niet dat ze terecht kunnen bij de vertrouwenspersoon van de inlenende werkgevers. Ook kunnen ze met hun klacht terecht bij de vertrouwenspersoon van het uitzendbureau, al heeft deze minder zicht op de werksituatie van de uitzendkracht. Vaak zijn flexwerkers ook niet in de positie om naar de vertrouwenspersoon toe te stappen vanwege het uitzendbeding. Het CNV krijgt signalen dat uitzendkrachten die teveel klagen als lastig ervaren worden en dit kan in het slechtste geval het einde van het werk betekenen.

Vraag3

Is het wetsvoorstel uitvoerbaar?
Ja, het wetsvoorstel is bedoeld om de vertrouwenspersoon wettelijk verplicht te stellen. Dit schept duidelijkheid aan werkgevers en werknemers. De Inspectie SZW handelt in de beoordeling van het preventiebeleid bij psychosociale arbeidsbelasting ernaar alsof de vertrouwenspersoon verplicht is.

Vraag4

Zijn er effecten van het wetsvoorstel die niet in het wetsvoorstel en/of de toelichting zijn verwerkt?
Een wettelijke verplichting tot het hebben van een vertrouwenspersoon haalt de nu geldende vrijblijvendheid eraf. Een werkgever zal ook na moeten denken over het faciliteren van de vertrouwenspersoon, de vertrouwenspersoon bekendheid en positie geven in het bedrijf, zijn bereikbaarheid, zowel fysiek als digitaal, de voorlichting aan ingehuurde flexkrachten zodat zij weten dat ze terecht kunnen bij de vertrouwenspersoon, etc. Daarnaast moet er eenduidigheid komen in de eisen die aan een vertrouwenspersoon worden gesteld en een erkende opleiding tot vertrouwenspersoon.

Bijlage