Wetsvoorstel versterken positie mbo-studenten

Reactie

Naam ROC van Twente (dr. ing. G.J.M. Vos)
Plaats Hengelo
Datum 12 december 2018

Vraag1

Ontbreken er bijzondere omstandigheden in het mbo-studentenfonds waarbij studenten ook recht zouden moeten krijgen op vergoeding bij vertraging? Zo ja, welke? Van belang is dat dit een substantieel aantal studenten in Nederland betreft.
Verantwoordelijkheden en regelruimte van de huidige tijdelijke regeling voor scholen dienen in tact te blijven. Tevens is de praktische uitvoerbaarheid een aandachtspunt.

Vraag2

Is het voor zwangere mbo-studenten noodzakelijk om de duur van het verlof wettelijk vast te leggen? Dit is nu gesteld op ‘in beginsel 16 weken’.
De uitvoering en verantwoording van de regeling vraagt meer van scholen dan in het wetsvoorstel aangegeven.

Vraag3

Is het wenselijk om deelnemers aan trajecten overige educatie (taal, rekenen en digitale vaardigheden) ‘deelnemers’ te blijven noemen?
Volgens mij klopt deze vraag niet. Het ging toch om mbo-verklaring? Mbo-verklaring: houd het simpel (beperk administratieve last) en richt het zo in dat onderwijs, bedrijfsleven, ouders en jongeren het snappen. En zorg ervoor dat examencommissies van de scholen hun verantwoordelijkheid kunnen nemen.
Zorgpunt: prikkel moet vermeden worden dat jongeren (en bedrijfsleven/ouders) niet meer gaan voor een diploma. Zeker in de huidige conjunctuur ligt dit op de loer. Met als gevolg dat bij een terugslag van de conjunctuur deze jongeren als eerste weer op straat staan...