Ontwerpbesluit verruiming uitbestedingsmogelijkheden naar het vavo

Reactie

Naam MBO Rijnland (J.H.M Geraedts)
Plaats Zoetermeer
Datum 6 november 2017

Vraag1

Sluit de voorgestelde verruiming van het Besluit samenwerking vo-bve aan bij de behoefte van 16 en 17-jarige gediplomeerde havisten en vwo’ers, dan wel bij de vo-scholen?
Zeker voor leerlingen, omdat er steeds meer selectiecriteria worden gesteld aan vervolgopleidingen (waaronder bepaalde cijfers of vakken) waar leerling na het behalen van hun diploma soms niet aan voldoen. Voor vo-scholen is het lastiger dergelijk maatwerk te verlenen voor kleinere groepen leerlingen. Maatwerk is juist de kracht van het VAVO.

Vraag2

De mogelijkheid om een of meer aanvullende vakken te volgen op het vavo wordt nu voorgesteld minderjarigen met een havo- of vwo-diploma. Hebben minderjarigen met een diploma van de theoretische leerweg van het vmbo (vmbo-tl) ook behoefte aan de mogelijkheid om een of meer aanvullende vakken te volgen van de opleiding waarvoor ze al een diploma hebben behaald en zo ja, in welke gevallen?
Deze behoefte lijkt minder, omdat sommige VAVO instellingen een schakeljaar HAVO aanbieden, waarin de mogelijkheid bestaat om te her profileren.

Vraag3

Brengt de voorgenomen verruiming van het Besluit samenwerking vo-bve (neven) gevolgen met zich mee die nu niet naar voren komen?
Lastig te zeggen. Aangegeven wordt dat verwachting is dat het maar om kleine groep leerlingen lijkt te gaan.
Mocht die inschatting niet juist zijn en er toch grote groepen leerlingen aanvullend vakken willen volgen (om wat voor reden dan ook), zal het capaciteitsvraagstuk mogelijk voor VAVO-scholen spelen.

Vraag4

Zijn de vavo-instellingen in staat aan voornoemde behoefte te voldoen?
Zie ook antwoord vraag 3.

Aanvulling: maak in de berichtgeving rondom de verruiming duidelijk, dat uitbesteding naar het VAVO voor (gezakte) VO-leerlingen geen verworven recht is. VO en VAVO-school hoeven niet mee te werken als zij daar gegronde redenen voor hebben.