Beleidsvoornemen Veiligheidsregelgeving drones

Reactie

Naam ir F.J. Diele
Plaats Almelo
Datum 4 mei 2015

Vraag1

Wat is uw mening over het voorgenomen beleidsvoornemen Veiligheidsregelgeving drones?
Prima dat er regelgeving komt speciaal drones. De technologie gaat hard vooruit en de huidige regelgeving is vooral gebaseerd op de minder veilige modelvliegtuigjes

Vraag2

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zal twee platforms starten waarin van gedachten zal worden gewisseld met stakeholders: een virtueel platform voor de brede gemeenschap van individuele dronegebruikers/ stakeholders en een fysiek plaftorm (op uitnodiging) voor belangengroepen en brancheorganisaties.

Wilt u deelnemen aan een van deze platformen? En zo ja, welke? Graag kort motiveren op welke wijze u namens een relevante achterban spreekt.
Ik ben een dronegebruiker. Ik film regelmatig bij sportwedstrijden en hardloop evenementen waar familie en vrienden deelnemen. Mijn ervaring met de door uw gestelde afstanden is dat deze in horizontale richting te gering is door de kijkhoek op 30-50m hoogte. Op deze hoogte is de drone uitstekend zichtbaar en te controleren. De toevoeging line-of-sight ontbreekt en is veel belangrijker dan de afstand van maximaal 100m.

Vraag3

Het ministerie zal een communicatieplan opstellen, in nauwe samenwerking met de sector, om de dronegebruiker in de toekomst bij de ontwikkelingen in de regelgeving te betrekken, zodat de veiligheid in het luchtruim en op de grond maximaal gewaarborgd is.

Indien u uw ideeen wilt aanleveren, graag motiveren met een korte omschrijving van uw mogelijke bijdrage.
Drones gaan een enorme ontwikkeling door. een classificaties anders dan op gewicht, maar op basis van de technologisch stand van de drone is logisch daarom. Het geeft ook richting aan de ontwikkeling binnen de bedrijven. DJI heeft nu al no-fly-zones in de software van de drone zitten.
Het zou nu al kunnen om te stellen dat boven de 50m alleen gevlogen mag worden als er proximity sensoren aanwezig zijn of een verplichte extra camera om 360gr zicht te hebben. Ga dus vooral in de modus zitten "het kan alleen als" en minder "het mag niet want"
Daarnaast is een register van drones & eigenaren niet raar. met het stuursignaal voor de drone moet ook een identificatiecode worden meegestuurd waarmee de eigenaar van een object kan worden bepaald (electronisch kenteken van de drone)