Beleidsvoornemen Veiligheidsregelgeving drones

Reactie

Naam n.v.t. (De heer P.J. Gross)
Plaats Goirle
Datum 1 mei 2015

Vraag1

Wat is uw mening over het voorgenomen beleidsvoornemen Veiligheidsregelgeving drones?
Fijn dat er duidelijkheid komt.

De inperkingen qua hoogte en afstand vanaf oktober 2015 beperken het gebruik zowel voor professionals als voor hobbyvliegers dusdanig dat het feitelijk voorbij is met de drone vliegerij.

De huidige regeling waarbij de drone altijd in het zicht moet blijven geeft al veel veiligheid. De huidige maximale vlieghoogte van 300 meter (in gebieden weg van luchthavens) geeft de drone-filmer een prima gebied om zowel dichtbij als veraf te filmen.

De beperkte hoogte zal naar mijn verwachting veel klachten op gaan leveren; onder de 50 meter is het geluid van de drone prima hoorbaar en wellicht voor sommigen storend. Vanaf 100 meter is het meeste geluid weg.

Vraag2

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zal twee platforms starten waarin van gedachten zal worden gewisseld met stakeholders: een virtueel platform voor de brede gemeenschap van individuele dronegebruikers/ stakeholders en een fysiek plaftorm (op uitnodiging) voor belangengroepen en brancheorganisaties.

Wilt u deelnemen aan een van deze platformen? En zo ja, welke? Graag kort motiveren op welke wijze u namens een relevante achterban spreekt.
Ik zou graag meepraten op het virtuele platform, als individuele gebruiker.

Vraag3

Het ministerie zal een communicatieplan opstellen, in nauwe samenwerking met de sector, om de dronegebruiker in de toekomst bij de ontwikkelingen in de regelgeving te betrekken, zodat de veiligheid in het luchtruim en op de grond maximaal gewaarborgd is.

Indien u uw ideeen wilt aanleveren, graag motiveren met een korte omschrijving van uw mogelijke bijdrage.
Er zijn inmiddels apps waarmee dronevliegers prima kunnen zien waar niet gevlogen mag worden of beter niet gevlogen kan worden. Het lijkt me goed die breed te communiceren.

Daarnaast zou er n.m.m. gefocust moeten worden om naast de regelgeving vooral boerenverstand te gebruiken. Hoe de regels ook zijn: uitgangspunten zijn veiligheid voorop en het beperken van overlast.

Tot slot lijkt het me goed om vanuit de overheid te laten zien hoe drones enorme veel kunnen en ook gaan betekenen voor ons de komende jaren.