Wijziging bepalingen boek 1 BW ivm transgenders

Reactie

Naam De heer S Warmerdam
Plaats Amsterdam
Datum 23 september 2011

Vraag1

Het wordt op prijs gesteld als u in uw reactie aandacht kunt schenken aan:
- de voorgestelde gerechtelijke procedure in relatie tot een eventuele administratieve voorziening
- hoe de kennis van het oorspronkelijke biologische geslacht bewaard kan of moet blijven in verband met medische behandelingen en de farmacokinetieke verschillen tussen man en vrouw;
- of er een regeling moet komen voor personen die zich man noch vrouw voelen
Het volgende commentaar schrijf ik namens de Jonge Democraten en als secretaris van Creativity for Empowerment, een stichting die veel samenwerkt met LHBT organisaties in binnen- en buitenland.

De nieuwe wet stelt dat om het geslacht op identiteitsbewijzen te kunnen veranderen 'deskundigen' een verklaring af dienen te geven waarin staat dat de overtuiging van een transgender dat hij of zij tot het andere geslacht behoort 'van blijvende aard is te beschouwen'. Deze stelling kan leiden tot praktische problemen en is bovendien ethisch problematisch.


Allereerst vragen ik mij af wie deze 'deskundigen' zullen zijn en hoe zij de duurzaamheid van de overtuiging van iemand tot een bepaald geslacht te behoren zullen beoordelen. Zullen transgenders door medici, maatschappelijk werkers of ambtenaren onderworpen worden aan bepaalde criteria om de authenticiteit van hun gevoelens te testen? Zouden deskundigen dan ook namens de overheid kunnen checken of bijvoorbeeld homoseksuele gevoelens blijvend van aard zijn? Dit zou een uitkomst zijn voor bezorgde ouders met expirimentele puberkinderen!

Een dergelijk systeem waarbij van overheidswegen geoordeeld wordt over de individuele identiteit van mensen is ondoenlijk, achterhaald en onethisch. De autonomie hoort bij individuele mensen zelf te liggen. Mensen kunnen prima hun eigen gevoelens definiëren en zelf bepalen wat goed voor hen is en dit geldt zeker voor zoiets essentieels als hun genderidentiteit. Wij hebben geen overheid nodig die de macht heeft onze genderidentiteit te bevestigen of te ontkennen.

Ik roep de staatssecreatris dan ook op het wetsvoorstel tot het wijzigen van artikel 1:28 Burgerlijk Wetboek aan te passen. Ik steun het voorstel van staatssecretaris Teeven vanwege het feit dat de nieuwe wet de fysieke integriteit van transgenders respecteert. Het voorstel doet echter afbreuk aan de persoonlijke autonomie van het individu.

Een regeling voor mensen die zich noch man noch vrouw voelen zou fantastisch zijn. Dit gebeurt al zelfs in landen waar je dit niet verwacht zoals Nepal. Hier is deze ruimte door transgenders ervaren als een erkenning van hun identiteit en hun burgerschap.

Bijlage