Wetsvoorstel toekomstbestendig onderwijsaanbod

Reactie

Naam Educatis (drs A. Verweij)
Plaats Amersfoort
Datum 18 september 2015

Vraag1

Draagt het op overeenstemming gericht overleg bij aan het realiseren van een toekomstbestendig onderwijsaanbod?
Ja, er is een onderlinge afhankelijkheid als het gaat om het plannen van onderwijshuisvesting in relatie tot leerlingpopulaties

Vraag2

In het wetsvoorstel wordt het op overeenstemming gericht overleg (oogo) een verplichting voor het hele land, omdat overleg tussen schoolbesturen over een toekomstbestendig en kwalitatief goed onderwijsaanbod voor iedereen van belang is. De motie - waaraan met dit wetsvoorstel uitvoering wordt gegeven - beperkt zich tot schoolbesturen in krimpgebieden met scholen met een kleinescholentoeslag. Wat vindt u, moet het oogo voor het hele land gaan gelden, of alleen in de regio’s met krimp?
Een verplichting tot oogo in het hele land geeft een gevoel van gelijkheid en rechtvaardigheid. Het leidt echter ook tot veel gedwongen overleg zonder inhoudelijke betekenis. Daarom ben ik voorstander om de motie uit te voeren en te zoeken naar oplossingen voor de krimpgebieden. Daarbij weet ik dat criteria voor afbakening waar wel en waar niet heel moeilijk te vinden zijn.

Vraag3

Denkt u dat de wijziging door schoolbesturen als een meerwaarde wordt gezien zodat op een goede wijze de toekomst van het onderwijsaanbod kan worden vormgegeven?
Voor krimpgebieden wel, voor gebieden waar dit (nog) niet spelt niet.

Vraag4

Biedt de wijziging voldoende garanties voor een bereikbaar, gevarieerd en toekomstbestendig onderwijsaanbod?
nee

Vraag5

Wordt van kleur verschieten en verplaatsen voldoende vergemakkelijkt?
Voor mij voldoende

Vraag6

Biedt de wijziging voldoende waarborgen tegen oneigenlijk gebruik?
nee