Wetsvoorstel toekomstbestendig onderwijsaanbod

Reactie

Naam Gemeente Maastricht (Drs. J.M.W. Jegers)
Plaats Maastricht
Datum 9 oktober 2015

Vraag1

Draagt het op overeenstemming gericht overleg bij aan het realiseren van een toekomstbestendig onderwijsaanbod?
Zeer zeker. Te lang zijn scholen en schoolbesturen, in de slag om de leerling, de concurrentie met elkaar aangegaan. Dat heeft niets opgeleverd. Te lang ook zijn scholen gesloten vanuit de koude sanering, zonder afstemming en planning.
Goede zaak om gelijktijdig en nadrukkelijk de OOGO-verplichting met gemeenten mee te regelen over de gebiedsgewijze planning, ook over de grenzen van gemeenten heen.

Vraag2

In het wetsvoorstel wordt het op overeenstemming gericht overleg (oogo) een verplichting voor het hele land, omdat overleg tussen schoolbesturen over een toekomstbestendig en kwalitatief goed onderwijsaanbod voor iedereen van belang is. De motie - waaraan met dit wetsvoorstel uitvoering wordt gegeven - beperkt zich tot schoolbesturen in krimpgebieden met scholen met een kleinescholentoeslag. Wat vindt u, moet het oogo voor het hele land gaan gelden, of alleen in de regio’s met krimp?
Meteen voor het hele land. De krimp zal zich geleidelijk uitbreiden over het hele land.

Vraag3

Denkt u dat de wijziging door schoolbesturen als een meerwaarde wordt gezien zodat op een goede wijze de toekomst van het onderwijsaanbod kan worden vormgegeven?
Uiteindelijk wel. In de krimpregio Zuid-Limburg heeft het inrichten van een PO-Tafel (zes grote schoolbesturen) tot prima samenwerking en afstemming tussen deze schoolbesturen geleid, die nu vruchtbaar wordt op meerdere terreinen (Spreiding, Personeelsbeleid, Onderwijs en Technologie, Buurtalen, enz.).

Vraag4

Biedt de wijziging voldoende garanties voor een bereikbaar, gevarieerd en toekomstbestendig onderwijsaanbod?
Er zijn geen andere partijen daarvoor verantwoordelijk dan de schoolbesturen en gemeenten in een regio.
Een andere garantie dan hun streven naar overeenstemming is er niet.
Afzonderlijke besturen moeten zich niet meer kunnen onttrekken aan hun verantwoordelijkheid door zich te kunnen 'verschuilen' achter de onmogelijkheden in wet- en regelgeving.

Vraag5

Wordt van kleur verschieten en verplaatsen voldoende vergemakkelijkt?
Voor zover ik kan inschatten wel.

Vraag6

Biedt de wijziging voldoende waarborgen tegen oneigenlijk gebruik?
Jan