Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma

Reactie

Naam JMW Breteler
Plaats Utrecht
Datum 17 april 2022

Vraag1

Wilt u reageren op dit wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
1. Wees alstublieft terughoudender met het bewaren van bulkgegevens. Er moet een prikkel zijn voor het bewijzen van de relevantie van bulkgegevens, anders worden de inlichtingendiensten er nooit beter in. Waarom wordt dit afgezwakt?

2. Voorkom het gebruik van zero-day exploits, zie ook de reactie van de voorzitter van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden, Mariette Moussault, over technische risico's van hacks: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/15/liever-weglakken-dan-anders-opschrijven

3. Geef de TIB voldoende vrijheid én voldoende middelen om haar rol te vervullen, specifiek nav https://www.tib-ivd.nl/actueel/nieuws/2022/04/14/reactie-tib-concept-wetsvoorstel-tijdelijke-wet . Verder hoort daar bij: meer mogelijkheden voor het afdwingen van een relevantie-onderbouwing (nav https://www.bitsoffreedom.nl/2022/02/03/unfriendly-reminder-de-geheime-diensten-stelen-nog-steeds-onze-gegevens/ ).

4. Schrap of verhelder sectie 2.2.2 van de memorie van toelichting over "strategische [offensieve] inzet van middelen", nav https://www.bitsoffreedom.nl/2022/04/13/nieuwe-tijdelijke-cyberwet-geeft-geheime-diensten-ruim-baan/
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht