Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Lelystad
Datum 17 april 2022

Vraag1

Wilt u reageren op dit wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Geachte minister

Slechts vier jaar geleden heeft de Nederlandse bevolking zeer duidelijk laten horen wat zij denkt van de WIV: er kwam een duidelijk nee uit het referendum.
U heeft de wet toen slechts cosmetisch aangepast en alsnog doorgedrukt.

Nu wilt u de wet aanpassen naar een niveau wat nog veel verder gaat dan het oorspronkelijke voorstel.

Het minimale toezicht op de veiligheidsdiensten wat u in de wet heeft ingebouwd, heeft sindsdien elke paar maanden laten weten dat de inlichtingendiensten de wet schenden. Structureel, blijkt uit het ene na het andere kritische rapport van TIB en CTIVD. Men doet bulktaps zonder toestemming, harkt meer data binnen dan toegestaan en bewaart deze, tot en met kijkgedrag op Netflix aan toe. Men bewaart data ook langer dan toegestaan, en deelt deze ongelezen met buitenlandse veiligheidsdiensten van twijfelachtig allooi. De minister geeft generieke toestemmingen zonder zelfs maar te vragen waarvoor, en de diensten werken niet mee aan onderzoek door de toezichthouders maar saboteren dit telkenmale, onder andere door gegevens achter te houden voor de eigen toezichthouder, en door om de haverklap naar de pers te stappen om te klagen dat men de wet niet eens mag schenden.

U kunt de rapporten van TIB en CTIVD lezen die dat bevestigen. U weet wel, dat zijn die rapporten waar u vrijwel nooit op reageert.

Steeds wordt dergelijk gedrag door het kabinet slechts beloond met legalisering.
En daar is dit wetsvoorstel wel het summum van.

Het is hoog tijd dat u en uw nieuwe bestuurscultuur stoppen met het bespioneren en hacken van onschuldige burgers. Met het naast u neerleggen van democratie en burgerrechten.

De strijd tegen het autocratische, om niet te zeggen fascistische regime in Rusland, en de defensie tegen de cyberoorlog die Poetin onder andere tegen Europese landen voert, vergt iets anders dan kopieergedrag.

Geen toezicht achteraf, maar vóóraf. Geen sleepnet of bulk interceptie. Intrekking van de hackbevoegdheid.
Dit wetsvoorstel moet onmiddellijk van tafel.

Met vriendelijke groet,

Mieke Roth