Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Tilburg
Datum 17 april 2022

Vraag1

Wilt u reageren op dit wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Fijn dat reactie van de burger wordt gevraagd en daar maak ik graag gebruik van.

Ik mijn optiek is het internet, aangevoerd door de grote spelers (wat eigenlijk monopolisten zijn geworden op een aantal deeldomeinen) qua volgen, spionage, gedragsobservaties, camera en audio opnamen veel te ver doorgeslagen. En dus een immense inbreuk op de privacy, zonder dat de arme burger/internet gebruiker door heeft wat er nu eigenlijk speelt en hoe hij/zij wordt geobserveerd en daarmee gemanipuleerd.

De overheid/veiligheidsdiensten maken hoor maar al te graag evenredig veel gebruik van. Echter zal de criminaliteit áltijd een weg vinden en dat zal leiden tot steeds verder gaande manieren. De basis moet niet liggen bij controle (wat heb je bijv. aan een camera zonder toezichthouder op straat wanneer je in elkaar wordt geslagen), maar bij preventie. Waarom wordt men niet massaal geleerd hoe je jezelf beschermd op het internet? Ook zou de overheid zélf software en tools kunnen maken die - buiten het amerikaanse om - goede (gratis - helaas, we moeten opboxen tegen grote commerciële partijen die de boel ‘gratis’ weggeven) service en veiligheid biedt. Evenals investeren in infrastructuur door Europese bedrijven waardoor we meer controle en veel minder afhankelijk worden van buitenlandse (ook Chinese) grootmachten. Dat is ook nog eens ontzettend goed voor werkgelegenheid en innovatie.

Surveillance, hoe mooi het ook wordt verkocht, is altijd achteraf en zal altijd achter lopen. Bovendien; hoe ver trek je dit door? Op een gegeven moment mag je als mens niet meer te laat naar bed of op bepaalde plaatsen komen omdat dat als verkeerd wordt geacht (ongetwijfeld geïnitieerd door een verzekeraar). Een drastische inperking op de vrijheid en mensenrechten wat er juist zolang voor geknokt hebben en helaas op veel plekken en door veel groepen nog altijd voor geknokt wordt. Dit gaat in mijn optiek helemaal in tegen de Nederlandse én Europese waarden wat ik me ben opgegroeid en als allerhoogste acht. Juist als men niets te verbergen heeft, zou zo/hij zich niet hoeven te laten bespioneren, noch zou je dat van haar/hem moeten willen verlangen.