Wetsvoorstel strafbaarstelling verheerlijken van terrorisme en openbare steunbetuiging aan terroristische organisaties
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amersfoort
|
Datum
|
27 juni 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Geachte heer/mevrouw,
Met respect voor onze rechtsstaat wil ik reageren op het wetsvoorstel om het “verheerlijken van terroristische misdrijven” strafbaar te stellen. Hoewel het begrijpelijk is dat haat en geweld bestreden moeten worden, is dit voorstel in zijn huidige vorm buitengewoon zorgelijk.
Het opent de deur naar willekeurige interpretatie en politieke selectiviteit. De kans is reëel dat het disproportioneel zal worden ingezet tegen minderheden – met name moslims en Palestijnse Nederlanders – onder het mom van veiligheid.
We zien een groeiende tendens waarin vreedzame solidariteit met het Palestijnse volk of kritiek op mensenrechtenschendingen door de Israëlische staat wordt geframed als opruiing of steun aan terrorisme. Zelfs symbolen als de Palestijnse vlag, een watermeloen of de leus “From the river to the sea, Palestine will be free” worden onterecht gelinkt aan extremisme, terwijl ze juist staan voor vrijheid en verzet tegen bezetting.
Tegelijkertijd worden racistische of islamofobe uitingen – zoals het ontkennen van het Palestijnse volk of het besmeuren van de Qur’an – toegestaan onder het mom van “vrijheid van meningsuiting”, zelfs als ze doelbewust kwetsend zijn. Dat dit onder politiebegeleiding plaatsvindt, terwijl pro-Palestijnse demonstranten als haatzaaiend worden weggezet, tast het vertrouwen in gelijke rechtsbescherming aan.
Deze wet zal geweld niet voorkomen, maar wel het publieke debat inperken. Ze werkt verlammend op activisme en versterkt het gevoel dat bepaalde stemmen actief worden gemarginaliseerd. Het risico op een “chilling effect” is groot.
Nederland moet een land blijven waar burgers zich vreedzaam en gewetensvol kunnen uitspreken tegen onderdrukking – waar ook ter wereld – zonder angst voor vervolging of stigmatisering. Vrijheid van meningsuiting moet niet selectief of politiek gekleurd worden toegepast.
Ik roep u dringend op dit wetsvoorstel te heroverwegen. Bescherm onze democratische waarden niet door ze in te perken, maar door ze voor iedereen te waarborgen.
Met vriendelijke groet,
S. Terpstra