Wetsvoorstel strafbaarstelling verheerlijken van terrorisme en openbare steunbetuiging aan terroristische organisaties
Reactie
Naam
|
A. Visser
|
Plaats
|
Handel
|
Datum
|
1 juli 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Het bestrijden van terrorisme is essentieel. Maar dit wetsvoorstel roept serieuze zorgen op over proportionaliteit, noodzaak en impact op de vrijheid van meningsuiting.
De huidige wetgeving biedt voldoende mogelijkheden om terrorisme, opruiing en haatzaaien strafrechtelijk aan te pakken.
Het is onduidelijk welke onvolledigheid dit voorstel afdekt. Daardoor ontstaat het risico dat uitingen zonder oproep tot geweld of daadwerkelijke dreiging toch strafbaar worden.
De termen “verheerlijken” en “steunbetuiging” zijn vaag en open voor subjectieve interpretatie. Dit schept rechtsonzekerheid en maakt het mogelijk dat kritische, politieke of activistische uitingen – bijvoorbeeld solidariteit met onderdrukte volkeren – ten onrechte als strafbaar worden gezien.
Juist in een democratische rechtsstaat moeten ook ongemakkelijke of provocerende meningen kunnen klinken, zolang zij geen geweld aanmoedigen.
Bovendien is het risico op selectieve toepassing reëel. Groepen die al onder verhoogd toezicht staan, zoals moslimgemeenschappen of activistische bewegingen, kunnen hierdoor sneller worden vervolgd op basis van hun uitingen. Dat vergroot maatschappelijke ongelijkheid en zal het vertrouwen in de rechtsstaat ondermijnen.
Vrijheid van meningsuiting is een grondrecht. Het strafrecht zou pas ingezet mogen worden wanneer andere middelen tekortschieten, niet als middel om vage of onwelgevallige uitingen te onderdrukken. Dit wetsvoorstel dreigt de grenzen van dat recht onnodig op te rekken!
Ik roep daarom dringend op om dit wetsvoorstel niet in te dienen.
Investeer daarom in preventie, onderwijs over morele waarden, maatschappelijke dialoog en rechtsstatelijke bescherming van vrijheden. Geef het goede voorbeeld. Alleen zo behouden we een open samenleving waarin ideeën bestreden worden met betere ideeën – dat bereiken we niet met repressie.