Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wet verwerking persoonsgegevens coördinatie en analyse terrorismebestrijding en nationale veiligheid

Reactie

Naam S.J. Groot
Plaats Amsterdam
Datum 30 juni 2021

Vraag1

Wilt u reageren op het voorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of door een document te downloaden.
De NCTV werd recentelijk onderwerp van een groot schandaal: berichtgeving van het NRC onthulde dat de organisatie mensen jarenlang online in de gaten hield en gevoelige persoonsgegevens heeft verzameld en verspreid. Dat is in strijd met de wet. Feitelijk heeft de NCTV zijn eigen privé inlichtingendienstje erop na gehouden, naast de officieel daartoe bevoegde diensten; toestanden die je in door en door corrupte landen als Rusland, Turkmenistan of Zimbabwe zou verwachten, niet in het nette Nederland waar overal regels voor zijn.

Maar in plaats van het probleem te erkennen en de NCTV op het matje te roepen, wil het kabinet de wet nu juist gaan verruimen. Om het eigen inlichtingendienstje achteraf te legaliseren, in plaats van een subiet einde te maken aan deze onwettige en onwenselijke praktijken; zoals de wetgever de scheiding tussen NCTV en de inlichtingendiensten bedoeld heeft.

De wet wordt er ook nog eens vliegensvlug doorheen gedrukt. Ik als burger kreeg slechts vijf werkdagen om feedback te geven. En niemand was op de hoogte, want het ministerie heeft dit stilletjes gepubliceerd, zonder het gebruikelijke persbericht. Als dit allemaal volkomen in orde was geweest en niets te verbergen, dan was al die haast en stilte nergens voor nodig geweest, en had de overheid zich netjes aan de gangbare procedures kunnen houden.

Macht en tegenmacht is ook hier weer ver te zoeken. Daarom eis ik dat het wetsvoorstel van tafel wordt gehaald.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht