Technische wijziging passend onderwijs

Reactie

Naam SWV V(S)O Eemland (dhr R Poortstra)
Plaats Amersfoort
Datum 14 september 2016

Vraag1

Wat is uw reactie op de voorgenomen wijzingen van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het onderwijstoezicht in dit wetsvoorstel?
Vanuit mijn werkveld: SWV-VO vind ik het aansluiten bij de regeling wachtgeld-verevening een uitstekend iets. Het heft de rechtsongelijkheid op tussen SWV-rechtspersoon en school-rechtspersoon.
Over de residentiële school en de af te leiden koppeling aan het juiste betalende SWV: Volgens mijn informatie wordt dit straks zichtbaar in één van de kijkglazen: school of postcode voorafgaand aan de plaatsing worden zichtbaar. Dat is prima. Nog beter zou zijn als dit gecombineerd wordt met een meldplicht van plaatsingsdatum en uit/terugplaatsingsdatum van de residentiële school aan het betreffende SWV. Dan is het "achter de feiten aan zitten" of het wachten op de zichtbaarheid ervan voor een SWV verleden tijd en kunnen zij een meer adequate bedrijfsvoering realiseren.
Over ooal: Goed voorstel, maar het gaat niet ver genoeg. Voor maatwerk is onduidelijk over welke termijn het acceptabel is en of die termijn aansluitend verlengd kan worden. Richtlijnen voor de inspectie mbt de toepassing zijn onduidelijk.