SVVE

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amersfoort
Datum 5 juli 2022

Vraag1

De Rijksoverheid nodigt u uit te reageren op de SVVE.

Als u wilt reageren op de SVVE dan kunt u hier uw reactie geven. Wat vindt u van de regeling, wat kan er wellicht beter en waarom? Hoe zou u adviseren die verbetering door te voeren?

U kunt reageren op de SVVE door een bericht achter te laten, door een document te uploaden of door een antwoord te geven op onderstaande vragen.
Graag zie ik dat er een subsidie komt voor opslag van energie middels batterijen. Hierdoor kan piekbeasting meer worden voorkomen en hoeven VvE's niet altijd een verzwaarde aansluiting te realiseren.

Vraag2

Collectieve warmtepompen

In de regeling is ook subsidie opgenomen voor warmtepompen tot 70 kW. Wij zijn benieuwd wat u vindt van de regelingstekst op het gebied van warmtepompen. Hoe zou het beter kunnen en waarom is uw voorstel een verbetering? Specifiek zijn wij benieuwd hoe u aankijkt tegen het maximale vermogen van de warmtepomp, bijvoorbeeld, past dit vermogen voldoende bij het inzetten van warmtepompen bij collectieve warmteopwekking? Sluit het aan bij de praktijk? Wat adviseert u en waarom?
Per VvE zou de best passende warmtepomp geplaatst moeten mogen worden. Om de versnelling te stimuleren zie ik hier hier liever zo weinig mogelijk beperkingen in.

Vraag3

Milieuvriendelijke materialen

De materialen die in aanmerking komen voor subsidie hebben verschillende milieu-effecten; er zijn meer en minder milieuvriendelijke materialen. Op dit moment wordt er in de regeling geen onderscheid gemaakt tussen meer of minder milieuvriendelijke materialen.
De klimaatdoelen (CO2-besparing) en de beleidsdoelen voor het bevorderen van een circulaire economie (minder gebruik van (fossiele) grondstoffen, minder afval, minder emissies) kunnen onder andere bereikt worden door te kiezen voor milieuvriendelijk materiaal, zoals bijvoorbeeld hernieuwbare materialen; materialen die in korte tijd weer aangroeien in de natuur (bijvoorbeeld: hennep, vlas, houtvezel, olifantsgras en cellulose). Wij zijn benieuwd wat u vindt van het stimuleren van het gebruik van milieuvriendelijk materiaal en hoe een en ander volgens u het beste in de regeling vormgegeven kan worden. Wat zou u voorstellen en waarom?
Een extra stimulans voor de materialen die wij zelf in Nederland kunnen verbouwen en kunnen gebruiken voor de energietransitie. De footprint zal met deze materialen het kleinste zijn waardoor de subsidie het hoogste zou behoren te zijn