SVVE

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Eindhoven
Datum 25 juli 2022

Vraag1

De Rijksoverheid nodigt u uit te reageren op de SVVE.

Als u wilt reageren op de SVVE dan kunt u hier uw reactie geven. Wat vindt u van de regeling, wat kan er wellicht beter en waarom? Hoe zou u adviseren die verbetering door te voeren?

U kunt reageren op de SVVE door een bericht achter te laten, door een document te uploaden of door een antwoord te geven op onderstaande vragen.
Fijn dat er één vervangende regeling komt. Dat geeft duidelijkheid. Het voorstel om ook één isolerende maatregel te kunnen nemen, maakt de drempel voor veel VvE's kleiner. Gelukkig kan je per maatregel subsidie aanvragen, dus sluit dit toekomstige initiatieven in de VvE niet uit.

Wij beheren met onze organisatie (vb&t VvE Diensten) ruim 1.800 VvE's. Hiervan hebben ongeveer 1.200 VvE's een verduurzamingsvraagstuk. Een oplossing voor de grootste belemmering in de verduurzaming ontbreekt in dit plan. Dit hoort hier waarschijnlijk ook niet thuis, maar mogelijk kunnen jullie dit wel intern of met een ander ministerie bespreken. De flora/fauna wet zorgt voor veel kosten en vertraging. Wij hebben op dit moment meer dan 100 VvE's klaar staan die willen verduurzamen, maar vanwege (vaak maar één) vleermuizen liggen de plannen in de kast tot 2024. Pas in 2024 kunnen we de plannen weer oppakken en dus op zijn vroegst in 2025 verduurzamen. Dit betekent voor deze VvE's nog 3 winters in een ongeïsoleerde woningen met de hoge bijbehorende stookkosten. Onnodig extra verbruik en uitstoot en dat 3 jaar lang. We doen het toch juist voor het milieu en de toekomst? Dan moet één vleermuis in een complex niet zorgen voor zo'n lange vertraging. Tevens lopen veel VvE's vast op de hoge kosten die gemoeid zijn met een flora/fauna onderzoek. Menig VvE is meer dan € 20.000 kwijt voordat een ontheffing binnen is. Het zou mooi zijn als een deel van deze kosten kunnen worden vergoed, dat maakt het wachten draaglijker. Nog mooier zal zijn als de flora/fauna wet bij verduurzaming soepeler gehanteerd gaat worden. Ik ben graag bereid hierover mee te denken.

Vraag2

Collectieve warmtepompen

In de regeling is ook subsidie opgenomen voor warmtepompen tot 70 kW. Wij zijn benieuwd wat u vindt van de regelingstekst op het gebied van warmtepompen. Hoe zou het beter kunnen en waarom is uw voorstel een verbetering? Specifiek zijn wij benieuwd hoe u aankijkt tegen het maximale vermogen van de warmtepomp, bijvoorbeeld, past dit vermogen voldoende bij het inzetten van warmtepompen bij collectieve warmteopwekking? Sluit het aan bij de praktijk? Wat adviseert u en waarom?
Ik zou me op dit punt meer moeten verdiepen in de VvE's die wij beheren, ik durf niet te stellen welk percentage van de VvE's met collectieve warmte opwekking boven de 70 KW valt. Ik weet wel dat we diverse van deze installaties hebben draaien. Ik ben benieuwd wat voor een optie deze VvE's dan hebben voor het verduurzamen van een collectieve warmteopwekking. Indien er een warmtenet komt in de betreffende wijk, dan is daarbij aansluiten dus wel subsidiabel. Wat is het alternatief voor deze VvE's?
Een aantal van onze VvE's heeft een verwarmingssystemen met een vermogen van net boven de 70kW. Deze VvE's zijn we eerst aan het isoleren om vervolgens opnieuw de warmtebehoefte in kaart te brengen. Het zou goed kunnen dat deze VvE's in de toekomst wel met warmtepompen tot 70 kW kunnen draaien.

Vraag3

Milieuvriendelijke materialen

De materialen die in aanmerking komen voor subsidie hebben verschillende milieu-effecten; er zijn meer en minder milieuvriendelijke materialen. Op dit moment wordt er in de regeling geen onderscheid gemaakt tussen meer of minder milieuvriendelijke materialen.
De klimaatdoelen (CO2-besparing) en de beleidsdoelen voor het bevorderen van een circulaire economie (minder gebruik van (fossiele) grondstoffen, minder afval, minder emissies) kunnen onder andere bereikt worden door te kiezen voor milieuvriendelijk materiaal, zoals bijvoorbeeld hernieuwbare materialen; materialen die in korte tijd weer aangroeien in de natuur (bijvoorbeeld: hennep, vlas, houtvezel, olifantsgras en cellulose). Wij zijn benieuwd wat u vindt van het stimuleren van het gebruik van milieuvriendelijk materiaal en hoe een en ander volgens u het beste in de regeling vormgegeven kan worden. Wat zou u voorstellen en waarom?
Een stimulans om te werken met duurzame materialen is altijd goed. Op dit moment zijn de bouwmaterialen (meer en minder milieuvriendelijk) echter zo schaars en duur dat we blij zijn als we een plan haalbaar en betaalbaar hebben. Een voorstel om te werken met milieuvriendelijke materialen zou dus geen extra belemmering mogen gaan geven.