Subsidieregeling ondersteuning werkgevers inzet statushouders

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rijnmond
Datum 19 april 2024

Vraag1

U kunt reageren op hele regeling. Daarnaast wordt u specifiek uitgenodigd de volgende vragen te beantwoorden:

• Vindt u het subsidiebedrag redelijk? Kunt u uw oordeel toelichten?
• Vindt u de subsidievoorwaarden redelijk? Kunt u uw oordeel toelichten?
• Vindt u de administratieve lasten voor de werkgever redelijk? Kunt u uw oordeel toelichten?
• De maximale duur van de subsidiabele activiteiten bedraagt 2 jaar na subsidieverlening. Na deze periode wordt de aselecte steekproef uitgevoerd. Wat vindt u van deze termijn?
De subsidieregeling kan een mooi steuntje in de rug zijn om werkgevers tegemoet te komen in de begeleidingskosten van statushouders enerzijds. Anderzijds draagt het bij dat meer statushouders werk(ervaring) opdoen en hun arbeidsmarktpositie versterken.

1. Vindt u het subsidiebedrag redelijk? Kunt u uw oordeel toelichten?
Het subsidiebedrag is doordacht. Het komt de werkgevers tegemoet in de opstartkosten en begeleidingskosten. Het voordeel van de hoogte van het bedrag is dat de verantwoording en daarbij horende administratieve belasting beperkt blijft.

2. Vindt u de subsidievoorwaarden redelijk? Kunt u uw oordeel toelichten?
De aanvraagperiode is wel erg kort (slechts 29 dagen). Deze korte openstelling schrikt werkgevers mogelijk af. Het kost inspanning om zowel de onderbouwing voor de begeleiding te bedenken en uit te schrijven. Bovendien is onduidelijk of op het moment van indienen, er überhaupt nog geld beschikbaar is.

Het is niet uit te sluiten dat een statushouder tussentijds uitvalt. Uit de regeling blijkt niet wat er dan gebeurt met name met de subsidie die is afgegeven?

Met de arbeidsovereenkomst van 20 uur gedurende één jaar, komt een statushouder niet uit de bijstand. Het is aan te bevelen om een stimulans op te nemen voor de werkgever. Hoe meer contracturen hoe hoger de subsidie, dit om duurzame toeleiding naar werk extra te stimuleren.

3. Vindt u de administratieve lasten voor de werkgever redelijk? Kunt u uw oordeel toelichten?
Het uitschrijven en opzetten van de activiteiten voor de begeleiding zijn redelijk. Het is alleen de vraag of werkgevers en dan met name de MKB (met kleine HR-afdelingen) op de hoogte zijn van de tools die beschikbaar zijn ter ondersteuning van de begeleiding. Hier kan de gemeente en het WSPR een adviserende en ondersteunende rol in bieden. De vraag is of iedere gemeente/WSP dit kan/wil.