Wijziging van de Wet overige OCW-subsidies in verband met uitbreiding van de mogelijkheid tot het toekennen van een onderwijsvoorziening

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Utrecht
Datum 24 april 2025

Vraag1

Wilt u reageren op Wijziging van de Wet overige OCW-subsidies in verband met uitbreiding van de mogelijkheid tot het toekennen van een onderwijsvoorziening? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben een beperking of chronische aandoening. Koepelorganisatie Ieder(in) behartigt de belangen van deze mensen. Ruim 200 patiënten- en gehandicaptenorganisaties zijn bij ons aangesloten.

Ieder(in) juicht toe dat de Rijksoverheid het via deze wetswijziging mogelijk maakt voor studenten boven de 30 en studenten in deeltijdonderwijs om onderwijsvoorzieningen aan te vragen. Dat is een ontwikkeling die aansluit bij de verplichting uit het VN-verdrag Handicap om toegankelijk en inclusief onderwijs aan te bieden. In het bijzonder omdat studenten met een beperking vaker lang over hun studie doen (en dus waarschijnlijker als 30+er te studeren) en vaker kiezen voor de optie om deeltijdonderwijs te volgen.

Met het onderdeel van de voorgestelde wetswijziging dat voor niet-erkende opleidingen (dus niet officieel geaccrediteerd) geen onderwijsvoorziening meer kan worden aangevraagd, is Ieder(in) het niet eens. Voor jongeren met een beperking die vastlopen in geaccrediteerde onderwijspaden, omdat die onvoldoende toegankelijk zijn en niet aansluiten bij wat zij nodig hebben, zijn niet-erkende of niet door OCW gefinancierde opleidingen of leeromgevingen vaak wél een goede plek om te leren en ontwikkelen. Voorbeelden hiervan zijn het Paratus Plus college, de Spelderholt Academie en het REA-college.

Het wetsvoorstel mag er wat ons betreft niet toe leiden dat het aanvragen van een onderwijsvoorziening voor deze mensen wordt bemoeilijkt. In het bijzonder omdat zij vaak al een lange en moeilijke zoektocht naar een geschikte leer- en ontwikkelplek achter de rug hebben. Juist omdat het gaat om een kleine groep (zoals ook wordt beaamd in het voorstel van OCW p.11) voor wie een onderwijsvoorziening van groot belang is voor hun persoonlijke ontwikkeling en/of kansen op de arbeidsmarkt, roept Ieder(in) op om in het wetsvoorstel te voorzien in een oplossing waardoor ook mensen met een beperking in niet-erkend onderwijs een onderwijsvoorziening kunnen aanvragen.