kabinetsnotitie stelselwijziging omgevingsrecht

Reactie

Naam Stichting Wandelnet (A.G.M. van Dijk)
Plaats Amersfoort
Datum 11 april 2012

Vraag1

Bent u van mening dat het nieuwe stelsel bijdraagt aan het stimuleren van ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving?
Kunt u dit toelichten?
Voor zover Wandelnet dat kan overzien, worden ontwikkelingen gestimuleerd. Daarbij hebben wij zorg over de zorgvuldigheid van de belangenafweging die moet plaats vinden. Hoe krijgen inwoners een 'gelijkwaardige' plaats in het krachtenveld waarin economie en bereikbaarheid soms conflicteren met leefbaarheid en samenhang in een regio. De inbreng van belangen(organisaties) in een vroeg stadium zal gefaciliteerd moeten worden, waarbij recht wordt gedaan aan publieke en private belangen, korte en lange termijn belangen en individuele en gemeenschappelijke belangen.
De ervaring leert ons dat de belangen van langzaam verkeersdeelnemers nogal eens ondergesneeuwd raken.

Vraag2

Bent u van mening dat het nieuwe stelsel bijdraagt aan de kwaliteit van de fysieke leefomgeving?
Kunt u dit toelichten?
Niet zolang het begrip 'kwaliteit' niet duidelijk is gedefinieerd. Nu wordt vooral gesproken over een 'veilige' en 'gezonde' leefomgeving en zijn bijbehorende normen vooral gericht op het beperken van hinder (lucht, geluid, uitstoot e.d.). Het begrip 'gezond' gaat veel verder, zoals ook in de Nota Gezondheid wordt weergegeven (p.41 en p.60). Bij een gezonde leefomgeving hoort:
- aantrekkelijk (aangenaam, afwisselend, gebiedseigen, 'groen')
- veilig (in de zin van een veilige plek om te recreeren, te spelen)
- toegankelijk (zijn gebieden ontsloten voor wandelaars)

Wij hechten groot belang aan ruimtelijke kwaliteit van de leefomgeving, zowel landschappelijk, cultuurhistorisch als ecologisch. Het is daarbij evident dat voor de beleving daarvan de toegankelijkheid voor wandelaars (maar ook voor fietsers en de recreatieve paardensport) een voorwaarde is.
Kortom: een samenhangend netwerk van wegen en paden, geschikt voor de 'ongemotoriseerde mens'. Voor de(inter)nationale wandelroutestructuur van Lange-Afstand-Wandelpaden in Nederland (8.500 kilometer) hanteert Wandelnet een set kwaliteitscriteria (zie bijlage).
Wandelnet pleit er voor om in de hoofddoelstelling (p.8 kamerbrief 9 maart 2012) het begrip 'aantrekkelijke leefomgeving' toe te voegen aan 'veilige' en 'gezonde' omgeving om bovengenoemde kwaliteiten te borgen.

Vraag3

Bent u van mening dat het nieuwe stelsel bijdraagt aan het oplossen van de grootste knelpunten uit de dagelijkse praktijk? Kunt u dit toelichten voor de drie voor u belangrijkste knelpunten?
- integraliteit
We zijn groot voorstander van een integrale aanpak in het omgevingsrecht. Essentieel is daarbij het ontwerpen van een procedure en het faciliteren van belangen zodanig dat ze mogelijkheden hebben tot evenwichtige inbreng. Een praktijkvoorbeeld van inspraak bij de A18. Door realisatie van deze auto-verbinding verdwijnt maar liefst tweederde van alle oversteken voor het langzaam verkeer. Op suggesties ter verbetering wordt niet inhoudelijk geantwoord, maar wordt afgedaan met 'geen kosteneffectieve oplossing' na eerst een te krap budget te hebben vastgesteld. De hier gekozen aanpak was weliswaar multi-sectoraal, maar zeker niet integraal. In het licht van de 'omgeving' streven wij er naar dat een dergelijke 'lijnopgave' (als de realisatie van een weg) wordt opgepakt als een 'gebiedsopgave'.
- (inter)nationale belangen
Wandelnet beheert onder andere 8.500 kilometer nationale wandelroutestructuur van Lange-Afstand-Wandelpaden (waar Pieterpad het bekendst van is) en maakt onderdeel uit van een internationaal netwerk. Belangrijk vraagstuk is of het nieuwe stelsel ruimte biedt om dit (inter)nationale wandelroutenetwerk gemeente-overstijgend in stand te houden, te borgen en in samenhang verder te ontwikkelen (op boven-gemeentelijk niveau).

Vraag5

Heeft u nog andere suggesties voor het nieuwe stelsel?
- duidelijke en eenduidige definities hanteren voor begrippen als 'kwaliteit', 'leefbaarheid', 'duurzaam', 'integraal'
- een landelijk en verplicht (digitaal) signaleringssysteem waarbij in concept- en inspraak-fase alle rechtsfiguren gemeld worden (omgevingsvisie, programma, algemene regels, omgevingsverordening, omgevingsvergunning, projectbesluit).

===
Wandelnet wil wandelen in Nederland de plaats geven die het verdient: een goede mogelijkheid om overal te voet op pad te gaan. Omdat vrijwel alle Nederlanders wandelen, omdat wandelen gezond en leuk is en het bijdraagt aan een duurzame samenleving.
In de bijlage een samenvatting van de Nationale Wandelmonitor.
===

Bijlage