kabinetsnotitie stelselwijziging omgevingsrecht

Reactie

Naam Gemeente Muiden (mr. Chr.B.B. van Zanten)
Plaats Muiden
Datum 11 april 2012

Vraag1

Bent u van mening dat het nieuwe stelsel bijdraagt aan het stimuleren van ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving?
Kunt u dit toelichten?
Gedeeltelijk. Met name de algemene regels zorgen voor meer duidelijkheid. Dit geldt ook voor eisen aan onderzoeken. Andere belangrijke zaken, zoals kennis en kunde en ICT, hangt niet van wetgeving af.

Vraag2

Bent u van mening dat het nieuwe stelsel bijdraagt aan de kwaliteit van de fysieke leefomgeving?
Kunt u dit toelichten?
Dat hangt af van de inhoud van, met name, de algemene regels. Het vooraf inventariseren van de verschillende belangen is een goede zaak (vg. cultuurhistorie in een bestemmingsplan).
Het gevaar bij algemene regels is dat deze geen recht doen aan de lokale situatie (bijvoorbeeld vergunningvrij bouwen in een beschermd stadsgezicht).

Vraag3

Bent u van mening dat het nieuwe stelsel bijdraagt aan het oplossen van de grootste knelpunten uit de dagelijkse praktijk? Kunt u dit toelichten voor de drie voor u belangrijkste knelpunten?
Gedeeltelijk. Ik ervaar de volgende zaken als grootste knelpunten
1. voorbereidingstijd en bestuurlijke kennis en heldere regels.
De grootste tijd bij een groot project zit niet in de voorgeschreven procedures, maar in onderhandelingen, onderzoeken en bestuurlijke doorlooptijd. Het wetsvoorstel ziet op onderzoeken, maar niet op onkunde bij bestuurders/raadsleden en voorbereidingstijd. (algemene) regels moeten helder zijn (de regeling voor vergunningvrij bouwen is een slecht voorbeeld).
2. ICT mogelijkheden.
Bij de Wro en de Wabo hebben we gezien dat er wetten werden gemaakt vanwege wensen op ICT gebied. Dat heeft niet goed uitgepakt. De ICT zou de wet moeten volgen. Bij de omgevingswet moet een voorziening als OLO klaar zijn voordat de wet in werking treedt.
3. De burger vindt de omgevingsvergunning niet te begrijpen.
Vroeger was het voor de burger overzichtelijker: ga je bouwen: bouwvergunning, ga je slopen: sloopvergunning. De burger kan het niet schelen in welke wet iets staat, maar dat het makkelijk is aan te vragen. ALs hij aan de voorkant (OLO) terecht kan, maakt het niet uit op grond van hoeveel regelingen hij zijn vergunning krijgt. Deze meeste burgers vragen ook maar een aantal keer in hun leven een vergunning aan.

Vraag4

Welke drie aspecten van de stelselwijziging moeten volgens u met prioriteit worden verwezenlijkt?
Verbetering ICT
Eisen aan onderzoeken, kennis en kunde (dit betekent ook dat de overheid moet zorgen dat het aantrekkelijk blijft om als ambtenaar te werken)
heldere en duidelijke algemene regels.

Vraag5

Heeft u nog andere suggesties voor het nieuwe stelsel?
Hevel de regeling voor vergunningvrij bouwen in het bestemmingsplan.
Zet in op procedurele integratie, niet op samenvoegen van stelsels.

Bijlage