kabinetsnotitie stelselwijziging omgevingsrecht

Reactie

Naam gemeente Assen (O.B. Coenraadts)
Plaats Assen
Datum 4 april 2012

Vraag1

Bent u van mening dat het nieuwe stelsel bijdraagt aan het stimuleren van ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving?
Kunt u dit toelichten?
De insteek van het stelsel is eenvoudig en beter. Het principe is helder en meer flexibiliteit is een goed uitgangspunt. Of het stelsel voldoende bijdraagt aan de ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving, hangt af van de nadere invulling van de instrumenten en aanpassing van regelingen (AmvB's) wat daarna nog volgt.

Vraag2

Bent u van mening dat het nieuwe stelsel bijdraagt aan de kwaliteit van de fysieke leefomgeving?
Kunt u dit toelichten?
Ook dit hangt niet af van het nieuwe stelsel, maar van de nadere concrete invulling. Daar valt op dit moment weinig over te zeggen.

Vraag3

Bent u van mening dat het nieuwe stelsel bijdraagt aan het oplossen van de grootste knelpunten uit de dagelijkse praktijk? Kunt u dit toelichten voor de drie voor u belangrijkste knelpunten?
- Het langdurige proces om te komen van ambitie naar planrealisatie wordt niet veel sneller dan nu het geval is.
- De programmatische aanpak/gebiedsgerichte benadering is positief.

Grootste knelpunten zien wij op het gebied van:
- bevoegdheidsverdeling. Zorg voor een heldere bevoegdheidsverdeling en het verdient de voorkeur om in het stelsel iets te regelen t.a.v. de onderlinge afstemming tussen overheden/bevoegde gezagen
- sturing van het rijk op de rijksambities en -verantwoordelijkheden blijft noodzakelijk. Verwacht wordt sterkere sturing van het rijk op nationale onderwerpen

Vraag4

Welke drie aspecten van de stelselwijziging moeten volgens u met prioriteit worden verwezenlijkt?
- bevoegdheidsverdeling
- goede communicatie front office en back officie (niet alleen intern binnen overheden, maar ook tussen div. overheden)
- geef inhoud aan de omslag van denken van groei naar kwaliteit leefomgeving. Dit omvat meer dan alleen milieunormen (waar nu de aandacht op ligt)

Vraag5

Heeft u nog andere suggesties voor het nieuwe stelsel?
- zorg voor een goede integratie van de bestaande wettelijke regelingen. Een simpele "herschikking" naar de nieuwe Omgevingswet is niet voldoende. Door integratie van de bijeen te brengen regelingen kan het nog "eenvoudiger en beter".
- onderbouw de nut en noodzaak van 1 omgevingsverordening. Dit m.n. ten opzichte van de verdere digitalisering waarbij je met 1 druk op de knop de gegevens van een perceel beschikbaar hebt
- zorg voor een goede en heldere implementatie, raffel dat niet af. We krijgen de laatste jaren en komende tijd veel nieuwe regelgeving die in de bestaande werkprocessen ingebouwd moeten worden. Zo hebben de gemeenten nog tot 1 juli 2013 om alle bestemmingsplannen actueel te maken, een half jaar later treedt de Omgevingswet al in werking.
- zorg voor goede afstemming met andere lopende trajecten en regelgeving. Denk daarbij bijv. aan de vorming van RUD
- het begrip "goede ruimtelijke ordening" wordt gemist in de kabinetsnotitie