Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

standaardverpakking voor sigaretten en shag

Reactie

Naam Y Keulers
Plaats Heerlen
Datum 26 april 2019

Vraag1

Wat is uw reactie op het voornemen om de standaardverpakking voor sigaretten en shag in te voeren teneinde een rookvrije generatie te realiseren?
Een regel in de consultatie luidt als volgt: “Er zijn geen aanwijzingen dat de standaardverpakking een directe omzetdaling tot gevolg heeft voor het verkooppunt.”.

Mijn vraag; waarom deze regel dan wel invoeren?? Uit onderzoek blijkt dat se zgn. ‘Plain Packaging’ ook in het buitenland niet leidt tot minder rokers, dus waarom het wel aanpakken als een tool om het roken te ontmoedigen? Als eigenaar van een kleine Tabakspeciaalzaak in Heerlen, Zuid-Limburg, wordt ik nu al dagelijks geconfronteerd met klanten die hun tabak in Duitsland, België of Luxemburg halen. Als Nederland als enige van deze 4 landen kiest voor de neutrale verpakkingen, zal het aantal dat over de grens gaat, alleen maar stijgen.
Daarnaast zullen ook de schapvergoedingen die wij als kleine ondernemer ontvangen, wegvallen, waardoor het niet anders kan dat veel kleine ondernemers niet meer rond kunnen komen. Dan zou dit ook zomaar het einde kunnen betekenen van de kleine tabaks-en gemakszaken in de wijken, die nog steeds belangrijker worden door haar sociale functie.

Mijn advies: wil als Nederland niet het braafste jongetje van de klas zijn w.b. het rookbeleid, maar kijk ook naar de omringende landen. Anders schiet je er helemaal niks mee op. Denk eerder na over het inkrimpen van het aantal verkooppunten en zorg ervoor dat de gemiddelde Nederland niet overal geconfronteerd met tabak. Haal het dus uit supermarkten, drogisterijen en tankstations en maak het enkel en alleen nog zichtbaar en verkrijgbaar in de tabaksspeciaalzaken. Mensen kiezen op dat moment bewust ervoor om met tabak geconfronteerd te worden, dat het aantal impulsaankopen explosief zal doen dalen en, nog belangrijker, de mensen moeten de aankoop van de tabak plannen, waardoor je steeds bewuster wordt van het aantal sigaretten die je rookt.

Nog een laatste opmerking: blijf af van hét Nederlandse tabaksproduct: de sigaar! De sigaar richt zich op een heel ander publiek, namelijk: de genieter. De genieter zal nooit misbruiken, wel genieten!!!
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht