Denk mee met de Staatscommissie rechtsstaat

Reactie

Naam Werkgroep Verschoningsplicht voor Rechters (WVvR) (ir. APH Peters)
Plaats Heerlen
Datum 15 mei 2023

Vraag1

Voor haar onderzoek is de Staatscommissie rechtsstaat op zoek naar ervaringen en perspectieven van burgers op de rechtsstaat en de rechtsstatelijke cultuur in Nederland. Welk onderwerp verdient in uw ogen speciale aandacht en waarom? Wat zijn concrete maatregelen om het functioneren van de regering, het parlement en de rechtspraak en hun onderlinge verhouding in de praktijk te verbeteren? Hoe kan de rechtsbescherming van de burger effectief beter worden?
Op LinkedIn las ik dat de Staatscommissie rechtstaat iedereen uitnodigt om via
Internetconsultatie ervaringen te delen en mee te denken over verbeteringen van onze rechtsstaat.
Een onderwerp dat ik onder uw aandacht wil brengen is het initiatief van de Werkgroep Verschoningsplicht voor Rechters (WVvR) waarover onlangs een publicatie is verschenen op het Risk & Compliance Platform Europe ( https://www.riskcompliance.nl/news/geen-enkele-serieuze-reactie-op-initiatief-wetsvoorstel-verschoningsrecht-voor-rechters/ ) en in Civis Mundi #133 ( https://www.civismundi.nl/index.php?p=artikel&aid=7548 ).

De WVvR heeft de “Missie, visie en agenda van de rechtspraak” nog eens opgezocht en er valt te lezen:

De Rechtsspraak beschermt rechten en vrijheden, komt op voor de democratische rechtsstaat, zorgt voor toepassing van het recht en voor beslissingen door ONAFHANKELIJKE, ONPARTIJDIGE, INTEGERE en deskundige rechters.

Als er reden zijn om daar aan te twijfelen of zelfs is gebleken dat deze omschrijving niet op elke rechter – de laatste der notabelen - van toepassing is, rest er niet anders dan dat waarom in onze brief wordt gevraagd.

Wanneer uw oproep om ervaringen met u te delen serieus genomen moet worden verwacht de WVvR binnen 6 weken een inhoudelijke reactie op ons streven.

Met vriendelijke groet,

Namens de WVvR


Toon Peters