Social Climate Fund
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Nijmegen |
Datum | 3 februari 2025 |
Vraag1
We vragen u te reageren op de afzonderlijke opgenomen plannen. Daarbij kunt u aangeven welke verbeteringen en suggesties u heeft. U kunt bijvoorbeeld ook aangeven of u een voorstel belangrijk vindt of juist niet. Daarnaast, willen we graag uw reactie op de volgende vragen:1. Naar welk voorstel, of welke combinatie van meerdere voorstellen, zou het geld uit het Social Climate Fund moeten gaan? Het is belangrijk dat de voorgestelde maatregelen en investeringen voldoen aan de eisen die het Social Climate Fund stelt.
2. Heeft u nog andere ideeën die helpen om de financiële gevolgen van de energie transitie voor huishoudens met weinig inkomen te verminderen?
3. Zijn er specifieke groepen of situaties die we onvoldoende bereiken met de voorgestelde plannen? Wat zouden we daaraan kunnen doen?
4. Welke suggesties of aanbevelingen heeft u nog voor wat betreft de uitvoerbaarheid van de voorgestelde plannen? Wat zou er eventueel aangepast moeten worden aan de plannen om deze wel of beter uitvoerbaar te maken?
5. Moeten we de nadruk leggen op het verminderen van de negatieve impact op kwetsbare groepen op korte of op lange termijn?
De volgende keer graag een makkelijker in te vullen raadpleging, bijvoorbeeld via Populytics zoals de Rijksoverheid doet bij de Oude Lijn (spoorlijn Amsterdam – Haarlem – Leiden – Rotterdam).
Gewenste maatregelen ‘Social Climate Fund’ in volgorde van voorkeur:
1. Aanleg van (netwerken van) doorfietsroutes om woonwijken, bedrijventerreinen, stadscentra en OV-knooppunten te verbinden. Fietsen is gezond voor individuen en duurzaam voor de samenleving.
2. Invoering van een voordelig nationaal OV-vervoerbewijs voor onbeperkt reizen met de bus, tram, metro en (regionale) trein: het NL Ticket, zoals het Deutschlandticket in Duitsland het Klimaticket Ö in Oostenrijk. Liefst voor iedereen, waarbij huishoudens met een laag inkomen een fikse korting krijgen of zo mogelijk gratis reizen. Na de actieve vervoerwijzen lopen en fietsen verdient collectief vervoer de voorkeur boven de auto: OV is duurzamer, vergt minder ruimte en is veiliger dan de auto. Het OV moet niet alleen goedkoper worden voor mensen met een smalle beurs, maar ook beter voor iedereen, bijvoorbeeld naar ziekenhuizen (zorg) en bedrijventerreinen (werk).
3. Leningen of subsidies voor structurele verduurzaming van woningen van huishoudens met een laag inkomen, zodat ook zij minder energie kunnen gaan gebruiken én minder geld kwijt zijn aan verwarming. Nu is de energietransitie nog vooral voor de happy few die kunnen investeren in isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen.
4. Leningen aan woningeigenaren en VVE’s om energiebesparende maatregelen te laten uitvoeren.
5. Premies aan mensen met een laag inkomen als prikkel om hun oude fossiele auto in te wisselen voor een tweedehands elektrische auto.