regulering smaakjes e-sigaret

Reactie

Naam Tabak en Wijn en Zo (Mw. G.J. Berendsen)
Plaats Borculo
Datum 13 januari 2021

Vraag1

Wat vindt u van de concept regelgeving?
Veelvuldig worden rapportages en onderzoeken uit de Verenigde Staten aangehaald. Kwalijk: de onrust die in de zomer van 2019 ontstond in de VS, na overlijden van e-liquid gebruikers. Het is aantoonbaar vastgesteld, dat deze gebruikers zelf aan het knutselen zijn geweest en dat deze vloeistoffen de Nederlandse markt nooit zullen bereiken.
Vervolgens wordt in artikel 2.3 uitgegaan van aannames en veronderstellingen; slechte raadgevers.
Bovendien is het zo, dat jongeren onder de 18 jaar geen tabakswaren en dus ook geen e-sigaretten mogen kopen. We hebben het dus over de veelal volwassen roker, die zelf wil bepalen, hoe zijn/haar leven eruit ziet en welke (gezondheid) risico's daarbij genomen worden.
Verderop in het document wordt regelgeving aangekondigd omtrent verpakking en naamgeving: sobere verpakkingen, geen aantrekkelijke, flitsende naamgeving. Prima, niks mis mee.
Voor ons, retailers, is het overduidelijk dat de roker, die overstapt van gewone naar e-sigaretten, daar duidelijk baat bij heeft qua rookschade. Het Trimbos zelf heeft geconcludeerd dat een e-sigaret veel van de giftige verbrandingsproducten van tabak mist. Bovendien is het voor de stoppende, minderende roker eenvoudiger om dat doel te bereiken. Wanneer deze een reguliere sigaret opsteekt, zal deze volledig opgerookt worden, alleen al omdat deze te duur is om halverwege uit te doen. Bij de e-sigaret voldoen een paar trekjes. De volwassen roker heeft graag liquids met een smaakje en wanneer deze uit het assortiment verdwijnen, kan de roker zo maar weer de gewone sigaret prefereren.
Kortom; smaakjes verbieden is een slecht idee, dat niet bijdraagt een het beoogde doel.

Bijlage