Schone Lucht Akkoord

Reactie

Naam Particuliere Houtstook Anne-Marie Kuipers-Monnikhof
Plaats Oldenzaal
Datum 8 februari 2020

Vraag1

Vraag 1: In het Schone Lucht Akkoord zijn maatregelen opgenomen voor de sectoren (weg)verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Wat vindt u van deze maatregelen?

Vraag 2: Op welke manier kunnen de maatregelen uit het Schone Lucht Akkoord zo effectief mogelijk vormgegeven worden volgens u?

Vraag 3: Welke (aanvullende) maatregelen kan het Rijk opnemen in de uitvoeringsagenda van het Schone Lucht Akkoord?

Vraag 4: Hoe kunnen we u zo effectief mogelijk betrekken in de uitvoering van het Schone Lucht Akkoord en hoe wilt u hierover op de hoogte gehouden worden?

Vraag 5: Het Schone Lucht Akkoord richt zich op 2030. Welke zaken op de langere termijn vindt u belangrijk?
Vraag 1 In het SLA wordt veel te slap maatregelen genomen tav particuliere houtstook. 1 op de 5 kinderen heeft astma. Deze kinderen wonen in de woonwijken met stokende buren. Of hebben zelfs ouders die stoken. SLA moet veel betere maatregelen nemen. Zoals de 4 voorgestelde maatregelen uit het IBO rapport van de rijksoverheid naar luchtkwaliteit medio mei 2019. Deze zouden minimaal in dit SLA moeten staan
"De meeste gezondheidswinst is te behalen bij maatregelen rond de particuliere houtstook. Uit de analyses van RIVM en PBL blijkt dat maatregelen rond houtstook het grootste effect hebben op het reduceren van de blootstelling aan fijnstof en zijn daarmee relatief zeer doeltreffend. Daarom wordt specifiek particuliere houtstook in het IBO rapport naar luchtkwaliteit mei 2019 ontraden."

Vraag 2, 3
Volg de adviezen van het IBO rapport in opdracht van de rijksoverheid naar medio mei 2019 op.

Vraag 4
Zorg voor vele Fijnstofmeetpunten in de wijken in Nederland. Meet daar en niet alleen op wijdse plekken.

Vraag 5
Biomassacentrales sluiten en weer overgaan op gas. Totdat men een klimaatvriendelijk alternatief heeft.





Bijlage