Schone Lucht Akkoord

Reactie

Naam Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (drs H de Haan)
Plaats Barneveld
Datum 10 februari 2020

Vraag1

Vraag 1: In het Schone Lucht Akkoord zijn maatregelen opgenomen voor de sectoren (weg)verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Wat vindt u van deze maatregelen?

Vraag 2: Op welke manier kunnen de maatregelen uit het Schone Lucht Akkoord zo effectief mogelijk vormgegeven worden volgens u?

Vraag 3: Welke (aanvullende) maatregelen kan het Rijk opnemen in de uitvoeringsagenda van het Schone Lucht Akkoord?

Vraag 4: Hoe kunnen we u zo effectief mogelijk betrekken in de uitvoering van het Schone Lucht Akkoord en hoe wilt u hierover op de hoogte gehouden worden?

Vraag 5: Het Schone Lucht Akkoord richt zich op 2030. Welke zaken op de langere termijn vindt u belangrijk?
Vraag 1. T.a.v. de maatregelen opgenomen de pluimveehouderij, is er een gezamenlijk doel:
Voor het bepalen van de gezondheidsrisico’s baseert de sector zich op het advies van de WHO, die stelt dat ten algemene het een goede en gewenste ontwikkeling is om generiek fijnstofemissie te reduceren ter verbetering van de luchtkwaliteit, ook al ontbreekt een algemeen aanvaarde wetenschappelijke onderbouwing voor de relatie tussen organisch pluimveestof en (het risico op) luchtwegaandoeningen. NL voldoet op bijna alle plaatsen aan de Europese normen voor PM10 g/m3. In lijn met de toekomstvisie van de primaire pluimveehouderij streven wij naar een gezonde leefomgeving en draagt naar rato van haar emissieaandeel in PM10 fijnstofconcentratie (µg/m3) bij aan emissiereductie.
Uitgangspunten aanpak reductie vanuit Pluimveehouderij: Veel pluimveehouders hebben al geïnvesteerd in fijnstof reducerende maatregelen en blijven dat ook de komende jaren doen (=autonome ontwikkelingen/staand beleid). We willen naar rato bijdragen aan het verder terugdringen van de fijnstof concentratie. Dat willen we bereiken via 2 sporen, generiek en gebiedsgericht (in lijn met de adviezen van WHO en IBO: generiek om onze bijdrage aan de deken van luchtverontreiniging terug te dringen & specifieke hotspotbenadering met extra maatregelen. De te behalen gezondheidswinst (in extra gezonde levensjaren) in relatie tot de te plegen inspanning, is leidend bij de aanpak.
In het SLA staat dat de is afgesproken dat de emissie van fijnstof binnen 10 jaar wordt gehalveerd. Dat is nadrukkelijk níet de afspraak als gezamenlijk doel. De pluimveehouderij draagt nl. naar rato bij aan luchtvervuiling en zal middels een hot spot benadering in de gebieden waar de WHO-norm wordt overschreden en/of de meeste gezondheidswinst kan worden behaald specifieke emissiereductie gaan realiseren.
Vraag 4: Middels een aan te stellen coördinator voor de pluimveehouderij.