Wet Voorschriften vrijstelling leerplicht bij richtingbezwaren

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Nijkerk
Datum 16 juli 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Thuisonderwijs is een verrijking voor het onderwijs in Nederland. Met thuisonderwijs kun je echt passend onderwijs bieden. Neem bijvoorbeeld de enorme hoeveelheid thuiszitters  die uitvallen op school, zij zouden er enorm bij gebaat zijn wanneer zij thuisonderwijs zouden mogen krijgen. En natuurlijk ook vele kinderen die tijdens de corona-periode met de lessen thuis erg zijn opgebloeid en vooruit zijn gegaan. Helaas kunnen zij nu geen thuisonderwijs krijgen omdat ze al ingeschreven hebben gestaan op school. Thuisonderwijs zou hier een grote oplossing zijn. Ik wil er dan ook echt voor pleiten dat thuisonderwijs voor iedereen beschikbaar wordt en dat je hier ook voor kunt kiezen wanneer je kind al naar school is geweest.   

Een gesprek met de LPA in de eigen woning waar een kind bij aanwezig moet zijn vind ik zeer onwenselijk. Op school hoeft een kind dit ook niet, waarom aan thuisonderwijs zwaardere eisen stellen en dan ook nog een kind hierin betrekken? Een kind hoort zich thuis veilig te voelen, ik zie dit als inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. De overheid achter de voordeur, dit mag niet. Ik begrijp dat de voortgang van het onderwijs bewaakt moet worden, maar naar mijn idee kan dit ook op kantoor met alleen één van de ouders. 

Het hele wetsvoorstel komt op mij over alsof er weinig rekening gehouden is met het unieke karakter van thuisonderwijs, waarbij er 1 op 1 les gegeven wordt, maatwerk geleverd wordt en ouders met grote toewijding hun kinderen van onderwijs te voorzien. Mijn voorstel is om dit wetsvoorstel aan de kant te schuiven en eerst te verdiepen in thuisonderwijs, met thuisonderwijzers, de thuisonderwijs verenigingen en Stichting Keurmerk Thuisonderwijs te praten. Gebruik hun expertise, ervaringen en inzichten, het is waardevolle informatie. Het huidige wetsvoorstel sluit absoluut niet aan en maakt thuisonderwijs bijna onmogelijk in plaats van dat er meer ruimte voor ontstaat. Het dwingt ouders om hun kinderen naar een school te brengen die niet aansluiting bij hun levensovertuiging. Nederland is een vrij land, maar dit wetsvoorstel laat dat niet echt zien. We leven in 2020, dan kan het inperken van deze vrijheden toch echt niet meer.