Wet Voorschriften vrijstelling leerplicht bij richtingbezwaren

Reactie

Naam Anoniem
Plaats West Maas en Waal
Datum 16 juli 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Ik vind het een gemiste kans, zoals anderen ook al zeiden. Ik ben niet zo goed in een puntsgewijs, juridisch onderbouwd epistel af te leveren zoals sommigen al zeer eloquent gedaan hebben. Ik steun de zienswijze van de NvvTO, ookal zitten mijn kinderen op regulier onderwijs.

"Degene die het onderwijs, bedoeld in artikel 15b, verzorgt:a. beschikt over aantoonbaar voldoende pedagogisch-didactische bekwaamheid; b. onderhoudt zijn pedagogisch-didactische bekwaamheid gedurende de periode dat hij het onderwijs verzorgt met inachtneming van de behoefte van de betrokken jongere; enc. beschikt over een bewijsstuk waaruit blijkt dat hij de Nederlandse taal beheerst op ten minste B2- of 3F-niveau."

Moet ik dan als ouder een pabo diploma kunnen overleggen? Hoe maak ik dat aantoonbaar, zal ik ook maar examen afleggen? Hoe wordt gecontroleerd of iemand voldoende pedagogisch-didactische bekwaamheid heeft en hoe deze onderhouden wordt? Dat het onderwijs verplicht in het Nederlands moet worden gegeven vind ik echt onzin. Als jij dus aan thuisonderwijs doet in Amerika en je verhuist naar Nederland ( vaak is dit ook nog eens maar voor een paar jaar), kan je dus geen thuisonderwijs meer geven in de eigen moerstaal? Of doe eens gek, als ik als Nederlander mijn kind tweetalig wil opvoeden en dus alle lessen in het Engels verzorg , mag dat niet. Terwijl als ik mijn kind goed wil voorbereiden op een vervolgstudie, een uitstekende beheersing van Engels een voorwaarde is, daar veel opleidingen op het HBO en WO gebruik maken van

Wat ik ook erg jammer vind, is dat als een kind eenmaal ingeschreven is (geweest) thuisonderwijs geen optie meer is. Mensen veranderen, iemand kan groeien in een andere godsdienst , een andere levensovertuiging. De zorg voor jouw kind verandert dan mee, en dus ook de keuze voor thuisonderwijs.
Mensen kiezen bewust voor TO, en doen hun uiterste best hun kind te onderwijzen. Dit is best lastig want in tegenstelling tot een school, krijgen zij geen middelen tot hun beschikking. Toch tonen diverse studies aan dat er evenwichtige blije kinderen komen uit TO. Dat deze kinderen welbespraakt zijn en een brede kennis en over diverse vaardigheden beschikken.

Ik zou willen dat ik kon kiezen. keuzevrijheid is toch een credo in Nederland?
Vriendelijke groet,