Regeling Woningbouwimpuls 2020

Reactie

Naam drs A.J.M. Dorrestein
Plaats Amersfoort
Datum 2 april 2020

Vraag1

Het ministerie ontvangt graag uw inhoudelijke reactie op de concept-regeling. Daarnaast kunt u tevens het achtergronddocument woningbouwimpuls inzien. Het achtergronddocument woningbouwimpuls bevat handvatten voor het opstellen van de businesscase door gemeenten. Het geeft een toelichting op de gebruikte begrippen en hoe bepaalde elementen (o.a. inbrengwaarden) moeten worden opgevoerd in de businesscase.
Onze suggestie is om bij de weging van gemeentelijke aanvragen dan wel in de begeleiding van het gunnings- en uitvoeringstraject nog enkele factoren mee te nemen die cruciaal zijn in het bereiken van snelheid en succes. Deze zijn gebaseerd op onze veertigjarige ervaring met processturing van grootschalige projecten in het ruimtelijk domein:
1. bij de gemeente moet een diepgaand en breed gedragen gevoel van urgentie zijn voor de opgave; er moet bovendien voldoende lef en wil zijn om het project aan te pakken, met een houding van ja, tenzij. Zowel op de werkvloer als aan de beslistafel (bestuurlijk)
2. ook moet de bemensing op orde zijn zowel qua expertise als qua capaciteit en (financiele) middelen. Ook hier geldt zowel op de werkvloer als aan de beslistafel
3. van groot belang is dat de organisatie (ambtelijk en bestuurlijk) voor een dergelijk opgave speciaal is ingericht, met een speciale status en met ruime mandaten.
Wij zijn van oordeel dat deze punten cruciaal zijn voor het nuttig en zinvol besteden van stimuleringsgelden. Genoemde punten zijn interfererend en de betreffende gemeente moet daarom aantonen c.q. aannemelijk maken dat zij op alle drie factoren voldoende scoort. Als er een factor niet op orde is of spoedig kan worden aangevuld, dan is tempo en succes kansloos. Het Expertteam wil de gemeente hierbij terzijde staan.
Jos Feijtel / Adri Dorrestein (leden van het Expertteam Woningbouw)