Wijziging Regeling beheer verpakkingen ivm statiegeld op blik

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rotterdam
Datum 13 april 2021

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt deze website reageren op de Regeling en in het bijzonder op de vastgelegde minimale hoogte van statiegeld en de aanduiding ‘statiegeld’ op de blikjes.
Nu er door corona aanzienlijk meer gewandeld wordt, valt steeds meer mensen op hoe groot de hoeveelheid zwerfvuil in onze woonomgeving is.
Steeds meer mensen combineren daarom hun dagelijkse wandeling met het opruimen van zwerfafval.
In de afgelopen periode heb ik bijgehouden waaruit dit zwerfafval in mijn buurt in Rotterdam met name bestond. Dat bleken blikjes, mondkapjes, plastic flesjes en drinkzakjes en sigarettenpakjes te zijn.
Tot nu toe heb ik op een totale afstand van 55 km in totaal 220 blikjes gevonden, dat is ongeveer 4 blikjes per km of elke 250 meter een blikje.
Het overgrote deel daarvan zijn zogenaamde 'energydrinks' die vooral door jongeren gedronken worden.
Mij is opgevallen dat de allergrootste ophoping van weggegooide blikjes op de afritten van snelwegen te vinden zijn; daar kunnen immers geen wandelaars lopen die de rommel opruimen.
Ik denk dat het statiegeldbedrag voor een blikje wel minimaal 1 euro zou moeten zijn om enigszins effectief te kunnen zijn bij het terugdringen van het zwerfvuil. Wanneer zo'n blikje desondanks op straat belandt, kan degene die de blikjes opruimt en inlevert daarvoor dan een aardig bedrag ontvangen.
Een hoger statiegeld zal daarom naar mijn mening veel effectiever zijn.