Regeling houdende wijziging van de Tabaks- en rookwarenregeling

Reactie

Naam GGD Groningen (Adviseur Publieke Gezondheid M Abel)
Plaats Groningen
Datum 31 augustus 2017

Vraag1

Wat vindt u ervan dat online verkooppunten vanaf 2022 uitsluitend tekstueel rookwaren voor verkoop mogen aanbieden?
Gezien de breder toegankelijkheid van het internet vindt GGD Groningen het ook van belang dat online verkooppunten worden meegenomen in het uitstalverbod. Wel vinden wij dat deze regeling sneller mag worden ingevoerd, 4 jaar is te lang om een online omgeving te veranderen.
En zijn verder van mening dat de vergelijkbare eis van neutrale, sobere en louter tekstuele aanduidingen ook zouden moeten worden gesteld aan beschikbare producten bij fysieke verkooppunten, en alleen op verzoek van een meerderjarige klant mag worden getoond. Elke aanduiding kan aanzetten tot het denken aan roken en het doen van aankopen.

Vraag2

Wat vindt u ervan dat in lijn met het uitstalverbod het voor speciaalzaken niet meer is toegestaan rookwaren in de etalage uit te stallen?
GGD Groningen vindt dit een logische en vanzelfsprekende maatregel in lijn met het uitstalverbod. Wel is opmerkelijk dat gevels van speciaalzaken reclame mogen maken. Een breed publiek kan hierdoor nog steeds worden blootgesteld aan tabak. In het kader van de volksgezondheid en bescherming van kinderen is dit niet wenselijk

Vraag3

Wat vindt u van het voorstel dat het zelf pakken van rookwaren uit bijvoorbeeld zogenaamde graaibakken niet meer is toegestaan vanaf 2022?
GGD Groningen steunt deze maatregel. Tabak is geen "normaal" product. Verkoop door zelfbediening en graaibakken past niet bij dit beeld. Echter wij pleiten om hier niet vier jaar mee te wachten, 2022 is te laat. Dagelijks starten er nog steeds honderden kinderen met roken. Maatregelen die een bijdrage kunnen leveren om dit te voorkomen moeten zo snel mogelijk worden ingevoerd.

Vraag4

Wat vindt u van de nadere eisen aan verpakkingseenheden en buitenverpakkingen van sigaretten, shagtabak, (water)pijptabak en cigarillo's?
GGD Groningen ondersteunt deze maatregel. Tabaksproducten worden door de maatregelen als minder aantrekkelijk gezien, zeker door jongeren. Echter met deze wijziging blijft er nog steeds ruimte voor de fabrikant om binnen de beperkingen de verpakking aantrekkelijk te maken. Wij vinden de huidige maatregel dan ook eee tussenstap en geen eindstation. Onderzoek laat zien dat “plain packaging” een bijdrage levert aan een lagere rookprevalentie. Hier zouden wij in Nederland ook naar toe moeten werken.

Vraag5

Wat vindt u van de uitvoerbaarheid van de nieuwe regels over de elektronische sigaret zonder nicotine (EZN)?
Geen opmerkingen. GGD Groningen is blij dat er ook regels zijn voor het gebruik van e-sigaretten om dat het gebruik ook niet zonder gezondheidsrisico is.

Vraag6

Wat vindt u van de uitvoerbaarheid van de nieuwe regels over nieuwe of gewijzigde producten?
GGD Groningen staat achter het doel van de nieuwe regels, en hebben geen opmerkingen over de uitvoerbaarheid. Wel is van belang dat het RIVM haar rol in relatie tot de kennisgevingsprocedures voor nieuwe of gewijzigde tabaksproducten en aanverwante producten en nieuw soortige tabaks- producten op een zo goed mogelijke wijze kan uitvoeren.