Regeling houdende wijziging van de Tabaks- en rookwarenregeling

Reactie

Naam Nij Smellinghe (Dr AFJ Brouwer)
Plaats Drachten
Datum 31 augustus 2017

Vraag1

Wat vindt u ervan dat online verkooppunten vanaf 2022 uitsluitend tekstueel rookwaren voor verkoop mogen aanbieden?
Goede zet dat het reclame maken voor rookwaren geminimaliseerd wordt. Met de acceptatie van verkoop jagen we generaties verslaafden aan. Op deze wijze wordt de groep rokers bedient, maar worden nieuwe (potentiele rokers) verslaafden minder verleid.

Vraag2

Wat vindt u ervan dat in lijn met het uitstalverbod het voor speciaalzaken niet meer is toegestaan rookwaren in de etalage uit te stallen?
Als we daadwerkelijk een rookvrije generatie willen hebben, dan is het niet meer dan logisch het roken niet te verheerlijken. Als je wil, dan is het er, maar geen aanjagen van nieuwe verslaafden.

Vraag3

Wat vindt u van het voorstel dat het zelf pakken van rookwaren uit bijvoorbeeld zogenaamde graaibakken niet meer is toegestaan vanaf 2022?
Wist niet eens dan een dergelijk belachelijk fenomeen bestond. Of in elk geval deze naam had. Moeten vragen om rookwaren creëert een drempel van aanschaf. Deze is nodig om de rookvrije generatie verder te helpen. Te meer omdat leeftijd gecontroleerd en geverifieerd moet worden. Helemaal eens dus.

Vraag4

Wat vindt u van de nadere eisen aan verpakkingseenheden en buitenverpakkingen van sigaretten, shagtabak, (water)pijptabak en cigarillo's?
Mee eens. Geen enkele wijze verheerlijking van verslaving creëren. Jeugd in de kwetsbare leeftijd moet duidelijk kiezen en niet gelokt worden tot die ene sigaret die afdoende is om verslaafd te raken.

Vraag5

Wat vindt u van de uitvoerbaarheid van de nieuwe regels over de elektronische sigaret zonder nicotine (EZN)?
Over de uitvoerbaarheid geen idee. Wel is de elektronische sigaret op zich een hulpmiddel om van roken af te komen. Evt via apotheek met nicotine te verkrijgen en nergens anders. Zonder nicotine geen functie behoudens het roken van iets te bewerkstellingen en vervolgens de stap naar roken te verkleinen. Behandelen als alle andere rookwaren wat mij betreft.

Vraag6

Wat vindt u van de uitvoerbaarheid van de nieuwe regels over nieuwe of gewijzigde producten?
Deze is uitvoerbaar als de politiek er sterk achter gaat staan en de rookvrije generatie in woord en daad blijft steunen. Politiek, laat u niet verleiden door de rooklobby die ook massaal deze consultatie zal bezoeken.